'Enderrock' reedita la primera maqueta original dels Sopa de Cabra en format casset

Una exposició al Centre Cultural la Mercè de Girona mostra unes cinquanta fotografies de la formació

Els seguidors dels Sopa de Cabra trobaran en el monogràfic un dels tresors més ben guardats de la banda, com és la reedició de la primera maqueta original on s'inclouen dotze temes emblemàtics com ara 'El boig de la ciutat' distribuïts entre la cara A i B. Els membres del grup sempre s'havien negat a tornar-ho a treure a la llum però aquest estiu ho van acceptat amb una condició, que sortís amb format casset. Un requisit que ha suposat un autèntic maldecap per poder trobar una fàbrica que fes encara aquest format. Al final van aconseguir-ne una a Sevilla i se n'han fet 10.000 còpies, la mateixa distribució del monogràfic que el Grup Enderrock ha llançat amb motiu del retorn de la banda. 

Gendrau ha explicat que més enllà de la qualitat de la gravació, el que és "emocionant" és reviure aquella època en què el rock català "renaixia" durant el "boom" que hi va haver durant els anys 90. De fet, ha reconegut que aquella eclosió va fer possible que nasqués una revista com l''Enderrock' i no ha tingut dubtes a l'hora d'assenyalar que els Sopa de Cabra és "la banda més gran del rock en català" i que ara tornen a escriure la "història del país" amb aquesta gira de concerts que podran seguir gairebé 65.000 assistents. Entre ells, ha apuntat Gendrau, aquells periodistes o crítics que no van fer cas del fenomen que representaven i que ara, amb la perspectiva dels anys, han vist que es van equivocar. Per tot això, han cregut convenient tornar a editar el que va ser la primera maqueta en format original. 

Un monogràfic sobre els objectes

L'edició especial que el grup editorial li ha dedicat a la formació està fet a partir dels objectes que han acompanyat la banda i que són autèntiques curiositats. Des de discos, cartells, fotografies passant per documents més desconeguts com ara alguns contractes laborals, cedits pel seu primer mànager, tot i que s'havia fet córrer que no existien. Aquests documents demostren, segons Gendrau, la importància d'una banda que va arribar a cobrar des de 900.000 pessetes a gairebé dos milions de pessetes ara fa 25 anys. També s'explica com al camerino demanaven una caixa de cerveses i una ampolla de whisky. 

Una exposició fotogràfica

El fotògraf Xavier Mercadé, cap de fotografia d''Enderrock', ha seguit la banda des dels seus inicis i el seu treball és el que es pot veure en l'exposició 'No vull canviar de pell'. La mostra, que està incompleta perquè incorporarà també fotografies dels concerts de la seva tornada, inclourà fins a 45 instantànies, on es podrà veure la seva història i evolució. La mostra compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, que ha volgut participar en aquest "homenatge" segons ha explicat la tinenta d'alcalde de promoció i ocupació, Marta Madrenas.

Mercadé ha explicat que una de les coses que més li van cridar l'atenció va ser que anaven amb els pantalons esparracats de "patejar-se" el carrer i que les cançons parlaven obertament de sexe, drogues i rock and roll, quan en aquella època ja s'anava cap a altres estils com ara el 'grunge'. 

L'exposició es podrà veure des del 7 de setembre fins al 4 de novembre al Centre Cultural la Mercè, coincidint amb les Fires de Girona.