La FAPAC alerta que les famílies hauran de pagar fins a 350 euros pel transport escolar dels fills

Alguns consells comarcal deixen d'oferir gratuïtament aquest servei a causa de la davallada d'ingressos procedents del Govern

La presidenta de la FAPAC, Imma Fuyà, ha alertat que l'inici de curs pot ser "feixuc" per a les famílies perquè hi haurà una davallada generalitzada de les ajudes tant per a la compra de material, sortides extraescolars i també per al transport. És en aquest darrer capítol que la representant dels pares i mares ha donat la veu d'alerta perquè ha reconegut que pot deixar de ser un servei gratuït.

Fins ara, els consells comarcals s'encarregaven de gestionar el servei que era gratuït per als estudiants que s'han de desplaçar a un altre poble -especialment perquè no hi ha IES en el seu- o aquells que han de recórrer més de tres quilòmetres per anar al seu centre, encara que sigui dins el mateix municipi. Ara però, segons ha dit Fuyà, tenen constància que alguns consells comarcals faran pagar a les famílies fins el 25% del servei. "Això vol dir en alguns passar de no pagar res a pagar 350 euros per fill i curs", ha alertat. 

Fuyà assegura que els consells comarcals han pres aquesta decisió perquè amb el què reben del Departament d'Ensenyament "no poden fer front a la despesa" i ha avançat que aquest és un dels temes que vol tractar amb la consellera del ram, Irene Rigau, en la reunió que tenen prevista aquesta setmana abans no comenci el curs.

La presidenta de la FAPAC també ha assenyalat que, malgrat que el Govern manté la partida per al programa de reutilització de llibres, cada vegada hi ha més demanda i les ajudes que rebien les famílies que sol·licitaven el programa són més baixes. Segons dades de la FAPAC, si el curs passat una família que donava en préstec els llibres del fill rebia 25 euros per curs (el programa dura quatre anys), aquest any les ajudes baixen fins els 10 o 15 euros. "Abans una família es podia estalviar fins a 100 euros en un cicle optant a aquest programa", ha remarcat. 

Risc d'augmentar desigualtats entre alumnes

Un altre dels capítols que ha volgut destacat la presidenta de la FAPAC és el destinat a les beques per necessitats socioeconòmiques. Aquestes són unes ajudes que permeten als fills de famílies que passen dificultats econòmiques fer les mateixes activitats que la resta de companys, bàsicament colònies i sortides extraescolars. Segons ha alertat Fuyà, aquestes ajudes "no estan garantides ni pels municipis ni pel Departament d'Ensenyament". 

Davant aquesta situació, la FAPAC alerta que això pot agreujar les diferències entre alumnes. "Serà trist veure com un nen no podrà fer una sortida perquè no ho podrà pagar", ha avançat Fuyà que assegura però que aquí hi entra el paper "solidari" de les AMPAS: "Farem les botifarrades i vendrem les samarretes que calguin per ajudar tots els nens i que puguin fer el mateix", ha dit. 

Davant aquesta radiografia de la situació, la FAPAC ha demanat a les 2.050 AMPAS que representa que estiguin "alerta" i que "se solidaritzin" amb les famílies que pitjor ho estan passant. Per això, Fuyà no descarta mobilitzacions durant el curs. "Serà un curs difícil i si en un moment determinat hem de sortir al carrer ho farem", ha avançat.