Mig miler de persones es concentren a Girona i cremen fotografies de Felip VI

Uns 150 manifestants van fins a l'Auditori i escridassen els polítics d'ERC

La protesta contra la presència de Felip VI a Barcelona ha aplegat mig miler de gironins a la plaça U d'Octubre de Girona. Allà, els CDR han posat un mural de cartró al centre de la plaça, on hi havia la fotografia del Borbó cap per avall amb la frase 'Els països catalans no tenim rei. República!!!'. A més, a dalt de l'estructura també hi han posat una corona de joguina, un bust del monarca de plàstic i una careta d'un mico amb tricorni (en referència a la Guàrdia Civil).

Durant la protesta, els concentrats han cridat consignes contra la corona espanyola. "Mori el Borbó" o "Els borbons als taurons" n'han estat algunes. Moltes de les persones, a més, ensenyaven fotografies de Felip VI cap per avall.

Els CDR han llegit un manifest contra la monarquia. L'escrit ressaltava que "avui, un cop més, Girona ha demostrat que és una ciutat antimonàrquica". El manifest recordava, a més, la crema de fotos dels reis –aleshores, Joan Carles I i Sofia- que hi va haver a la plaça del Vi al setembre del 2007, i el procés judicial en què va derivar davant l'Audiència Nacional (AN) per delictes d'incitació a l'odi i injúries.

"Posteriorment, però, el Tribunal d'Estrasburg va bufetejar la injustícia espanyola", seguia l'escrit, recordant que la cort europea va absoldre els dos joves condemnats. "Avui, gràcies a la victòria popular, Felip VI té por de trepitjar ciutats com Girona", deia el manifest. "I el net polític de Franco s'ha amagat com un escarabat per assistir a la cerimònia de la vergonya", seguia l'escrit, en referència a l'entrega dels Premis FPdGi que s'ha fet a Barcelona.

L'escrit es tancava subratllant que la crema de fotos és "la mostra més clara que als Països Catalans no tenim rei ni el volem". Després de la lectura del manifest, els CDR han encès l'estructura de cartró i nombroses persones s'hi han anat acostant per llançar-hi fotografies de Felip VI.

A més, en un altre punt de la plaça, diversos CDR han pintat un mural al terra amb pintura blanca. Al costat de la imatge d'una corona en flames, s'hi llegia la frase en majúscules: 'Els Països Catalans no tenim rei ni por!".

Els CDR escridassen els dirigents d'ERC

Després de la crema de fotos de Felip VI, unes 200 persones han sortit de la plaça U d'Octubre en direcció a l'Auditori de Girona, on ERC hi estava celebrant l'acte central de campanya a la demarcació. Pel camí, els manifestants han cridat proclames independentistes i també han advertit a ERC i JxCat que "la paciència s'ha acabat". També han cridat "No són nou, són 49", en referència a tots els empresonats per causes independentistes, més enllà dels condemnats pel Suprem.

Una vegada a les portes de l'Auditori, els Mossos d'Esquadra han bloquejat l'accés a la protesta. Des de fora, alguns dels assistents han enganxat cartells als vidres de l'edifici on es podia llegir 'Obriu les presons' o 'República ja'.

Mentrestant, els assistents a l'acte han començat a sortit per una porta secundària. En el moment que els manifestants ho han vist –aleshores, eren uns 150- tots ells han anat directament en aquell punt per escridassar-los. Els membres de la protesta els han cridat "Botiflers", o "Ja n'hi ha prou de pactar, és hora de lluitar".

Finalment, el president del grup parlamentari d'ERC al Parlament de Catalunya, Sergi Sabrià, ha sortit a dialogar amb la gent que hi havia fora, conjuntament amb el president del partit a comarques gironines, David Mascort, la diputada i número tres al Congrés per Girona, Laia Cañigueral, i el portaveu dels republicans a l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

Després d'intercanviar algunes paraules, els d'Esquerra s'han agrupat per cridar "Llibertat", mentre els CDR els retreien novament que "No són nou, són 49". Al cap d'uns minuts, la protesta s'ha dissolt i els CDR han promès que aquest dimecres al vespre es tornaran a concentrar a l'hora de l'acte de Junts per Catalunya (JxCat), on es preveu que hi assisteixi el president de la Generalitat, Quim Torra.