Morir ecològicament, l'última tendència de les funeràries

L'aposta per la sostenibilitat s'evidencia en els nous models de fèretres

Fèretres ecològics, vehicles elèctrics o urnes biodegradables. Les empreses funeràries aposten per la sostenibilitat i cementiris més petits i integrats a la natura. La incineració és una altra de les tendències funeràries i representa gairebé un 45% del total de defuncions a Catalunya, segons l'empresa Àltima.
L’Associació de Serveis Funeraris de Catalunya (ASFUNCAT) aposta per fer ús d'urnes biodegradables i taüts ecològics per respectar el medi ambient. El director de l’ASFUNCAT, Josep Maria Mons, destaca que les empreses cada vegada estan més conscienciades. “Els fèretres no porten vernissos, els entapissats son de fibres naturals, les urnes son biodegradables per si la gent les vol enterrar, i cada cop les empreses tenen més flota de vehicles elèctrics”, afirma.
 
Mons també destaca un canvi de tendència pel que fa a la gestió dels serveis funeraris per part de la família. “Cada vegada més, les persones deixen lligat el seu enterrament, i fins i tot pagat, per descarregar a la família del mal de cap d’haver de decidir quin tipus de cerimònia fer i com pagar el servei”, ressalta.

Una de les empreses del sector que ja fa anys que aposta decididament pel respecte al medi ambient és precisament Àltima. La companyia ha dissenyat taüts de fusta ecològica que permeten la impressió d’una gran imatge a la tapa amb tinta no contaminant. La iniciativa ja està en marxa al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s’espera que les caixes es distribueixin a la resta de centres del grup en els propers mesos amb una àmplia varietat d'imatges, tant religioses com laiques.

En la mateixa línia de la sostenibilitat, al cementiri de Roques Blanques del Papiol (Baix Llobregat), Àltima ha volgut impulsar una iniciativa per potenciar la flor natural per Tots Sants. Així, el recinte oferirà gratuïtament una planta natural als usuaris que portin les flors artificials velles entre el 28 d’octubre i l’1 de novembre. L’objectiu és reduir el residu plàstic als cementiris i afavorir el compostatge a partir de la flor natural. Més enllà d'aquesta actuació concreta, les empreses del sector organitzaran activitats especials en motiu de Tots Sants a 23 poblacions de Catalunya.

Catalunya disposa actualment de 194 instal·lacions funeràries, 96 de les quals es troben a la demarcació de Barcelona. Les empreses associades a l'ASFUNCAT van facturar 189,6 milions d'euros l'any passat. L'associació té 1.200 empleats, un 26% dels quals són dones. Aquesta dada evidencia el canvi de tendència de les empreses també en aquest sentit, ja que es tracta d'un sector històricament molt masculí.

Les companyies del sector ja fa anys que reclamen al govern espanyol una reducció de l’IVA. Fins el 2012 era d’un 12% i es va augmentar a un 21%. “Des del sector ens estem intentant posar d’acord amb Hisenda però les nostres reclamacions no son respostes”, detalla Mons, que explica que a la resta d’Europa la majoria dels països tenen un IVA reduït o fins i tot les funeràries estan exemptes d’aquest impost.

A Barcelona, el 2018 es van comptabilitzar 46.206 defuncions. D'aquestes, un 44% van ser incineracions, un percentatge que contrasta amb el de Lleida, on només la xifra es situa en el 22%.

Més enllà d'aquest cas concret, la incineració ha esdevingut una altra de les tendències de les empreses funeràries en els últims anys. Al Ripollès, per exemple, aquesta opció representa un 37% del total dels serveis d'Àltima, dos punts per sota de la xifra de l'any passat i una dada similar a la registrada a Girona, del 38,2%. A Catalunya, la xifra supera el 45%, una tendència que es consolida especialment en les zones urbanes, segons les dades d'aquesta empresa.

Una altra pràctica cada cop més comú és la tendència fer cementiris més petits, senzills i integrats a la natura, imitant els dels països del nord d'Europa, segons el director de l'àrea de cementiris de la companyia, Jaume Ventura,.

"Nosaltres estem acostumats a grans cementiris on predomina el marbre i les grans figures, però cada cop més tendim a integrar-los a la natura apostant per la sostenibilitat", apunta.

En aquest sentit, una de les novetats d'aquest any són els anomenats 'Panteons del bosc', unes innovadores sepultures soterrades enmig de la natura que s'estan enllestint al Cementiri de Roques Blanques que queden integrades plenament amb la vegetació de l’entorn. Segons Ventura, la idea és que tot el conjunt quedi totalment soterrat i integrat a l'entorn i que l'únic element que quedi visible sigui un petit seient o altar.

10.000 urnes biodegradables de l'Alt Urgell s'exporten

Pels que opten per la incineració, també hi ha empreses ecològiques. Bios Urn és una companyia de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell) que va néixer al 2015 i actualment ven una mitjana de 10.000 urnes biodegradables a l'any a 47 països de tot el món. Aquesta 'start up' catalana fundada pel dissenyador industrial Gerard Moliné, ha estat pionera en oferir la possibilitat d'enterrar les cendres de persones i fins i tot animals de companyia en una urna que incorpora la llavor d'un arbre que es planta i en pocs anys es biodegrada i les cendres passen a formar part del terra i la natura.

Segons la responsable de comunicació de l'empresa, Anni Reynolds, aquest concepte és molt "terapèutic" per a persones que busquen en la mort "alguna cosa més natural, personal o ecològica" per als seus éssers estimats.

Reynolds assenyala que la demanda de la urna bio és majoritàriament de països anglosaxons, on les lleis sobre la mort són més flexibles a l'hora de permetre aquest tipus d'enterraments.
 
En qualsevol cas, assegura que a Espanya, "poc a poc la mentalitat està canviant cap a estils de vida més ecològics" i això també es nota en la venda del seu producte. De totes formes, el 90% de les urnes bios s'exporten a fora. Bios Urn llançarà al mercat aquest novembre una nova urna bio, més "minimalista" i amb un disseny "molt pur i agradable".