Torroella de Montgrí aprova revocar la llicència d'obres de la mesquita

Els musulmans estan disposats a "retocar" el projecte per poder construir el temple de culte

Amb la sala totalment plena i una forta expectació mediàtica, l'equip de govern de Torroella de Montgrí ha aprovat l'expedient que acabarà amb la revocació de la llicència d'obres i la llicència d'obertura de la mesquita. Tot i que els titulars de la llicència, la comunitat musulmana de Torroella, tenen deu dies per presentar al·legacions, l'alcalde ha assegurat que l'expedient de tramitació conté diverses irregularitats que fan inviable que, d'aquesta manera, pugui arribar a bon port.

Els serveis municipals han elaborat un informe que detalla les mancances i irregularitats que hi ha en l'expedient que va culminar, pocs dies abans d'acabar l'anterior mandat, amb l'atorgació de la llicència per construir la mesquita. De fet, la comunitat islàmica de Torroella tenia intenció de començar les obres aquest mateix mes. L'alcalde, Jordi Cordón, ha assegurat que l'únic que estan fent és "refer" el que estava "mal fet". 

"Ens hem vist a aturat el procés", ha assegurat Cordón que ha reiterat, una vegada més, que no s'oposen a la construcció de la mesquita, ni tan sols s'oposen a l'emplaçament, sinó que creuen que hi ha elements del projecte que cal canviar. Un dels que han aixecat més polèmica és l'aspecte de la façana de la mesquita. Cordón ha assegurat al ple que si es construeix el centre de culte tal com està projectat actualment serà una "falsificació històrica" perquè té marcades característiques àrabs i no s'adiu amb l'entorn arquitectònic de la població. 

Segons el projecte, la mesquita tindria finestres amb arcs típicament àrabs i també una cúpula daurada a l'entrada. "No hi ha minaret", ha reivindicat l'exregidora d'urbanisme que va ser qui va concedir la llicència. De fet, ha explicat que el projecte actual ha estat fruit del consens i el diàleg amb la comunitat musulmana i que, de fet, van aconseguir eliminar el minaret a base de negociar.

L'equip de govern, però, recorda que l'estètica no és l'únic argument per revocar la llicència. Han assegurat que l'expedient no conté informes imprescindibles com el que ha de fer l'arquitecte municipal o un estudi de mobilitat perquè preveuen construir només 18 aparcaments en una zona on preveuen una gran afluència de gent. "Nosaltres ens comprometem a corregir el que faci falta i agilitzar els tràmits perquè puguin construir quan abans millor", ha afirmat l'alcalde.

L'anterior alcalde, Josep Maria Rufí (ERC), ha lamentat les formes de l'equip de govern i ha demanat perdó si, durant el seu mandat, es va cometre algun error. Tot i això, considera que l'equip de govern té un problema "ètic i no estètic" amb la mesquita.

Retocar el projecte

Els musulmans de Torroella de Montgrí estan disposats a "retocar" el projecte per poder construir la mesquita que tenen prevista al polígon industrial, als terrenys comprats al carrer transport. Després que el ple municipal hagi donat llum verda a l'expedient que ha d'acabar amb la revocació de la llicència d'obres, el secretari de la comunitat, Rafik Bendali, ha afirmat que obriran un procés de treball amb l'equip de govern per aconseguir tots els permisos que calen per tirar endavant les obres quan abans millor. Bendali ha admès que estan "decebuts" i diu que no volen renunciar al 100% a l'estètica de l'edifici tot i que no s'oposen a "retocar" el que calgui per arribar a un acord.

La comunitat musulmana de Torroella està disposada a "cedir" pel bé del poble i per "evitar conflictes". El secretari, Rafik Bendali, ha assegurat que estan disposats a dialogar el que calgui i a seguir els passos necessaris per aconseguir tenir la llicència d'obres i poder començar a construir la mesquita, situada al polígon industrial. Bendali no nega que se senten decebuts perquè creien que podrien començar els treballs de forma imminent i, en canvi, han trobat un nou escull en el camí.

Rafik Bendali ha lamentat que portin vuit anys intentant trobar un emplaçament per a la mesquita i que, de nou, el procés es torni a alentir. Tot i això, ha assegurat que si s'han comès errors en la tramitació i cal fer algun canvi, estan disposats a negociar.

Un dels aspectes més polèmics del projecte és l'estètica àrab de la mesquita que, segons l'equip de govern, no casa amb la història del poble ni amb continu arquitectònic. Bendali ha assegurat que estan disposats a "retocar" el projecte, però no a renunciar a tots els aspectes constructius. El secretari ha recordat, a més, que la proposta ha de ser vista amb bons ulls per consistori, per la taula de convivència i també per la comunitat musulmana.

Bendali ha assegurat que, per ara, descarten la via judicial i volen arribar a acords fruit de la negociació. "Som de Torroella, ens estimem el poble i volem bona convivència", ha afirmat Bendali que comenta que aquests són els arguments principals pels quals acaten que hi ha irregularitats que cal solucionar i s'obren a pactar un nou projecte.