Jutgen l'antifeixista acusat de llançar una cadira als Mossos el 6-D a Girona

La fiscalia retira la petició d'expulsió del país

El penal 4 ha jutjat aquest dimecres un activista antifeixista que s'enfronta a 15 mesos de presó acusat de llançar una cadira als Mossos d'Esquadra durant la mobilització del 6 de desembre passat contra un acte de Borbònia i Vox a Girona.

La fiscalia també sol·licitava l'expulsió del país i que no pogués tornar durant 5 anys però finalment ha retirat la petició perquè l'activista té nacionalitat espanyola. També s'enfronta a pagar 175 euros pels danys suposadament causats a una càmera dels Mossos.

L'encausat, Musta Lachkar, admet que va participar a la manifestació però nega haver llançat cap objecte a la línia policial. A les portes dels Jutjats de Girona s'hi han concentrat un centenar de persones en suport a l'activista.

Els fets es remunten a la manifestació antifeixista del 6 de desembre a Girona contra un acte organitzat per Borbònia, que comptava amb el suport de Vox, per commemorar els 40 anys de la Constitució espanyola. La Plataforma Antifeixista Gironina va convocar la manifestació per mostrar el rebuig a la presència de l'extrema dreta a la ciutat.

La manifestació va acabar amb dues càrregues dels Mossos d'Esquadra, que havien blindat el perímetre interior de la plaça U d'octubre de 2017 amb un fort dispositiu de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). La primera va ser a la mateixa plaça, quan un grup de manifestants van tombar les taques de seguretat que feien de cordó policial.

La segona va ser més tard, quan Álvaro de Marichalar, present a la manifestació constitucionalista, va irrompre a la part de la plaça on hi havia la concentració antifeixista. Els Mossos en van escortar mentre un grup de manifestant els perseguia per fer-lo marxar.

A l'encreuament entre el carrer Eiximenis i Jaume I, hi va tornar a haver enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra. Alguns manifestants van llançat cadires de la terrassa d'un bar contra els agents, que van tornar a carregar.

Els Mossos d'Esquadra atribueixen a l'encausat, que és veí de Santa Coloma de Farners, haver llançat una cadira contra la línia policial i haver trencat la càmera que duia un agent. Els Mossos el van arrestar el març passat i el jutjat el va citar a un judici ràpid el 23 d'abril. Com que no hi va haver acord, es va assenyalar judici al penal 4 per a aquest dimecres.

A les portes dels jutjats s'hi han concentrat un centenar de persones per donar suport a l'activista. Al judici, segons ha explicat el mateix Lachkar, ha reconegut que va participar a la manifestació però ha negat haver llançat cap objecte contra la línia policial.

La fiscalia sol·licita 15 mesos de presó per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat. També vol que pagui 175 euros pels desperfectes a la càmera. Inicialment l'acusació pública demanava que es commutés la condemna per l'expulsió del país. L'advocat de la defensa, Josep Viella, ha detallat que la fiscalia va retirar la petició perquè l'encausat té nacionalitat espanyola. La defensa demana l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.