Girona confirma la suspensió de tots els concerts de barraques

Ho han decidit en una reunió amb tots els grups aquesta tarda

[ACTUALITZACIÓ 21:12h]

Les Fires de Sant Narcís definitivament es queden sense els concerts que tradicionalment tenen lloc a la Copa i tampoc s'obriran les barraques. Així ho han decidit l'equip de govern de l'Ajuntament de Girona en una llarga reunió que ha tingut lloc aquesta tarda al consistori.

La trobada ha servit per a decidir, a més dels concerts, quins altres actes programats caldria suspendre per motius de seguretat. La notícia que es podrien anular els concerts de la Copa va saltar ahir quan es va filtrar que la Policia Municipal havia emès un informe desfavorable a la seva celebració argumentant que no podien garantir la seguretat. Els concerts de barraques solen acollir fins a 20.000 persones algunes nits davant de l'escenari.

Aquest ha estat precisament el motiu de la suspensió, segons ha explicat la mateixa alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, un cop acabada la reunió. Amb tot, s’està estudiant traslladar la majoria de concerts previstos a la Copa a una data propera perquè els ciutadans puguin assistir a les actuacions encara que sigui fora de Sant Narcís. També s’està parlant amb les entitats perquè no els suposi cap perjudici econòmic.

Les parades d'artesania, a La Copa

L'alcaldessa també ha dit que l'Ajuntament està estudiant ara traslladar les parades d'artesania i menjar a La Copa. Habitualment, aquestes es repartien entre la plaça Vicens Vives, la de la Independència i l'avinguda Ramon Folch. Si la decisió es converteix en ferma, ara totes aquestes parades ocuparan l'espai on fins ara hi havia l'escenari de concerts i les barraques.

"Això ens sembla una bona idea, perquè evitaríem tenir aquest espai buit", ha concretat Madrenas. "En comptes d'haver-hi una zona buida i desangelada, les parades farien també de transició cap a les atraccions de la Devesa", ha dit l'alcaldessa.

El correfoc i la tronada, suspesos

La decisió de suspendre els concerts i les barraques també afectarà el bus nit (un servei que tampoc es prestarà). Aquests, però, no seran els únics actes que cauran del programa de les Fires de Sant Narcís. 

El dissabte 26, tampoc es faran ni el correfoc (a càrrec dels Diables de l'Onyar), ni la tronada (inclosa dins la Festa Major dels 4Rius) ni els castells de vigília (a càrrec dels Marrecs de Salt). I l'altre cap de setmana, el 2 de novembre, també se suspendrà el correfoc amb els Trons de l'Onyar (aquest, dirigit a la quitxalla).

Missatge de "tranquil·litat"

Marta Madrenas ha dit que, apart d'aquestes, la resta d'activitats del programa de Fires –que n'inclou més de 250- sí que es portaran a terme. "La major part de la ciutadania podrà gaudir-ne; hi haurà les atraccions i també els concerts a l'envelat", ha posat com a exemples. L'alcaldessa de Girona també ha volgut llançar un missatge "de tranquil·litat" a la ciutadania, dient que s'ha procurat que les "afectacions" hagin estat "les mínimes possibles", i ha recordat que les Fires de Sant Narcís són unes de les "més segures de tot l'Estat".

"Som davant d'un fet greu

L'alcaldessa de Girona, que ha deixat clar que és ella qui ha pres la decisió de suspendre els concerts i les barraques, subratlla que abans s'ha parlat amb tothom. Amb els responsables policials, amb les entitats que tenen barraca (això va fer-se ahir) i finalment, s'ha comunicat als diferents grups municipals (durant una junta de portaveus celebrada aquesta tarda).

Des de la Comissió per a les activitats a La Copa de Girona, que agrupa les entitats que tenen barraca, s'ha criticat que durant la trobada –on va assistir-hi el regidor de Cultura Carles Ribas- se'ls justifiqués la suspensió dels concerts descrivint la ciutat "com un polvorí". A més, també lamenten que l'equip de govern s'hagi espolsat "la responsabilitat de fer autocrítica" després dels disturbis.

"No és la nostra feina depurar responsabilitats de les actuacions dels cossos policials, però queda clar que si ells són els bons, la dolenta és la ciutadania que, fent ús dels seus drets, expressa la seva indignació als carrers", recull la comissió en un comunicat. I hi afegeix: "Aquesta ciutadania que omple any rere any l'espai de La Copa; som davant d'un fet greu, i no és el primer cop que es criminalitza un espai i la gent que hi assisteix, esgrimint un informe municipal que arriba tard i ensopegant".

La comissió de La Copa agraeix a les entitats que tenen barraca "l'esforç" que han fet i lamenta que, aquest 2019, "assumiran una responsabilitat que no els hi tocaria" perquè la decisió de l'Ajuntament "envia a la paperera un munt d'hores i esforços". Per últim, la comissió recorda que els ingressos de les barraques van per a entitats sense ànim de lucre i reivindica "el dret de les gironines i els gironins a participar a les Fires de Sant Narcís en pau i llibertat"

La Comissió en contra

La Comissió per les activitats de la Copa ha emès un comunicat un cop coneguda la notícia posicionant-se en contra de la decisió. L'entitat qualifica la suspensió com un fet "greu" al considerar que "es criminalitza un espai i a la gent que hi assisteix, esgrimint un informe policial que arriba tard i ensopegant".

El text també dispara contra els cossos policials qui diuen quedar "com els bons" i la ciutadania "com els dolents" només pel simple fet "d'expressar als carrers la seva indignació".

Guanyem ho critica

El grup municipal a l'oposició, Guanyem Girona, han assegurat que no comparteixen l’anul·lació de totes les activitats de La Copa. "Entenem que no hi ha hagut voluntat per part del govern de trobar alternatives que assegurin  les activitats d’oci nocturn al jovent i que la decisió és un càstig a la ciutadania", han reblat. Pels independentistes, anul·lar les barraques de la Copa implica acceptar una "criminalització" dels joves gironins i dels "milers de veïns que han sortit pacíficament al carrer aquests darrers dies". 

Asseguren que en aquests moments ja s’estan gestant activitats d’oci alternatives que, degut a la suspensió total de les barraques i concerts de la Copa, "quedaran fora de la supervisió municipal i, per tant ,sense la protecció que ofereixen els plans de seguretat establerts i que fa dècades que funcionen".

Els socialistes acusen manca de previsió

Des del PSC a Girona expliquen que la decisió s'ha pres per una "manca de previsió" per part de l'Equip de Govern. "A la situació actual que ens trobem hi havia dues vies possibles per encarar aquesta qüestió. O bé es podia fer tot un treball polític previ, que ateses les circumstàncies era imprescindible per assegurar les Fires, o bé, ja arribada aquesta situació, la que ha estat presa que és suspendre concerts i barraques" han explicat.

Un cartell potent

Asia Dub Foundation, Zoo, Oques Grasses, Lildami, Cala Vento i Koko Jean eren els caps de cartell de la programació musical. L'ajuntament de la ciutat va anunciar aleshores el cartell posant l'accent en la seva consolidació com una "oferta de qualitat, eclèctica" i amb la voluntat d'acostar-se a tots els públics.

A més de la Copa que havia de ser l'escenari principal de les actuacions, també n'hi havien de programades a la Copeta, Sant Feliu, l'envelat i l'auditori.

La darrera suspensió

L'última vegada que Girona va decidir suspendre els concerts de la Copa va ser l'any 2017, coincidint amb l'empresonament dels vuit consellers destituïts de la Generalitat;Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Raül Romeva, Joaquim Forn i Josep Rull, a més de Santi Vila – que la va eludir al pagar fiança-. La suspensió però va ser durant un dia.

El consistori també va mantenir tancades les barraques, i anul·lar la final del Concurs Intro Girona, que es celebrava en escenaris de Girona i Salt, i que estava dedicat a les bandes de música emergents.