Socialistes gironins diuen que 'no és raonable' una moratòria general per al deute municipal

Els diputats i senadors a Madrid retreuen a CiU que demani retardar el pagament a l'Estat

La proposta de la vicepresidenta del Govern de retardar el pagament a l'Estat del deute contret pels ajuntaments no s'ha rebut amb bons ulls entre els diputats i senadors socialistes gironins. La diputada Montse Plam ha acusat CiU de "donar sempre les culpes a Madrid" i ha dit que són "excuses de mal pagador". "No és raonable aplicar una moratòria general a tots els ajuntaments, s'ha d'analitzar cas per cas i establir diverses anualitats", ha concretat el diputat Àlex Sàez. 

Des del PSC gironí, els representants a Madrid han criticat que Ortega carregui contra l'Estat - la vicepresidenta ha dit que els ajuntaments ja es troben en una situació complicada i "no tenen la culpa que l'Estat hagi fet un càlcul erroni"- mentre que el Govern de la Generalitat ha retallat en diverses subvencions destinades als ajuntaments. El PSC ha criticat, per exemple, que s'hagi reduït a la meitat la subvenció per a les escoles de música i les escoles bressol i també ha retret al Govern les retallades en Salut i els canvis introduïts en ple agost en el pagament de la Renda Mínima d'Inserció (PIRMI). 

"Prou excuses per a l'aeroport"

En clau local, els diputats al Congrés han demanat a CiU que "no posi més excuses" en el tema de l'aeroport i que aconsegueixi retornar les instal·lacions de Vilobí d'Onyar al trànsit de passatgers que tenia abans de trencar les negociacions amb Ryanair. El diputat Àlex Sàez ha defensat que en vuit anys s'han invertit 128 MEUR a l'aeroport i que Aena ha abaixat en els darrers quatre anys un 17% les taxes. Segons dades aportades pel diputat, les taxes per aterratge són a Girona un 38% més barates que a l'Aeroport del Prat i les taxes per a passatger també són un 20% més baixes a Girona. 

Per tot plegat, el PSC ha defensat el paper de l'Estat i Aena i ha dit que volen "evitar polèmiques" però ha recordat a CiU que "ara és qui té la responsabilitat". "No volem més excuses ni que no es valori l'esforç fet per Aena", ha dit Sàez que ha culpat a CiU de basar les seves explicacions entorn a les negociacions amb Ryanair i la caiguda de passatgers a Girona en la política de taxes fixada per Aena. "Nosaltres defensem una gestió autònoma de l'aeroport", ha recordat el diputat socialista que ha avançat, en la línia del que va dir també el ministre, José Blanco, en la darrera visita a Girona que la voluntat era seguir abaixant les taxes a Girona. 

A més, Sàez ha acusat el Govern de CiU de tenir "mentalitat metropolitana" i voler apostar per l'Aeroport del Prat i omplir les terminals abans que apostar per revitalitzar els aeroport de Girona i Reus i atraure-hi el baix cost. 

D'altra banda, la diputada Montse Palma ha afirmat que pressionaran per tal que el desdoblament de la N-II al nord -fins a la Jonquera- s'acabi executant i també ha avançat -com ja va fer el líder socialista Joaquim Nadal- que si no es fan les obres a "curt termini", demanaran la gratuïtat de l'AP7 en el Vilademuls-la Jonquera.