Ortega demana a Bustos que pressioni l'Estat per aconseguir una moratòria per al deute municipal

Aposta per reorganitzar i suprimir alguns consells comarcals i per mancomunar serveis

Ortega ha evitat donar més voltes sobre la polèmica que ha mantingut amb Bustos la darrera setmana arran del PIRMI. Mentre que la vicepresidenta deia que el president de la FMC havia estat informat dels canvis d'aquest agost i havia votat a favor, l'alcalde de Sabadell ho negava i demanava una rectificació, qüestió que li traslladarà durant la trobada d'aquest dilluns.

La vicepresidenta s'ha limitat a dir que li sorprèn que en les reunions, Bustos "tingui una manera d'explicar les coses i davant dels mitjans una altra". Això sí, ha aprofitat per demanar-li que ajudi el Govern en algunes qüestions que tenen a veure amb els municipis pressionant l'executiu espanyol del PSOE com a membre de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. S'ha referit al deute que l'Estat reclama ara als ajuntaments, i ha demanat a l'alcalde de Sabadell que faci costat al Govern en la petició d'una moratòria en aquest pagament, perquè els ajuntaments ja es troben en una situació complicada i no tenen la culpa que l'Estat hagi fet un "càlcul erroni", ha argumentat.

La reunió d'aquest dilluns servirà per analitzar amb el conseller Mas-Colell, amb el president de la FMC i amb el de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, la complicada situació que pateixen alguns ajuntaments i posar sobre la taula mesures perquè la Generalitat els pugui ajudar a superar-la. 

Ortega ha explicat que un terç dels consistoris catalans estan en una situació difícil, i alguns fins i tot de fallida, però ha assegurat que són pocs i que el Govern posarà en marxa mesures per solucionar-ho amb la col·laboració també de les diputacions.

En aquest sentit, ha recordat que el seu departament pagarà aquest any el deute de més de 60 milions d'euros que havia deixat el tripartit, i treballa ja en la llei de governs locals per després abordar la qüestió del finançament. De tota manera, ha remarcat que qui més deu als consistoris és precisament l'Estat.

Com a recepta general, la vicepresidenta ha apostat per racionalitzar i reordenar els serveis, i ha defensat la mancomunitat de tots els que no siguin bàsics. "Tot no pot estar a cinc minuts de casa nostra. Hem de saber que tots els municipis no poden donar tots els serveis. Els bàsics sí, però hi ha una sèrie de serveis que, perquè puguin ser sostenibles i es puguin prestar amb tota la qualitat que mereixen, han de ser mancomunats", ha opinat.

Els consells comarcals juguen un paper bàsic en aquest aspecte, segons Ortega, que ha apostat perquè aquests organismes deixin de ser un "òrgan de control polític" i passin a ser un ens per mancomunar serveis. També en això, ha dit, cal una reorganització, perquè hi ha alguns "que no tenen cap sentit que existeixin", i ha citat el cas dels de l'àrea metropolitana de Barcelona.