Els treballadors de la Corporació de Salut Maresme i Selva prestaran la paga d'objectius a l'empresa

Les assemblees voten a favor de la mesura que evita que cap treballador vagi a l'atur

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva evita in extremis aplicar un ERO a 950 dels 1.500 treballadors. Finalment, i després de més de 12 hores de reunió, comitè i empresa han acordat una fórmula que evita que ningú hagi de reduir la jornada laboral ni anar a l'atur. La proposta, que el 8 d'agost es va presentar davant la Generalitat, preveia que 95 persones anessin a l'atur des de l'1 de setembre fins a gener del 2012 i la resta, 857 treballadors, veiessin reduïda la seva jornada laboral en percentatges que s'estenien entre el 12 i el 50%. A més, alguns d'aquests -fins a 729- també havien d'anar una setmana a l'atur. 

Finalment però s'ha arribat a una altra solució que evita que cap empleat hagi d'abandonar el seu lloc de treball. Segons ha explicat el delegat de CCOO, Juan José Contreras, tots els treballadors prestaran a l'empresa la seva paga per objectius. Es tracta d'una paga que havien de cobrar el març del 2012 segons els ítems assolits i que és de diferent import segons les categories. L'empresa es compromet a retornar-los els diners el març del 2013. Per controlar com evoluciona el compte de despeses-ingressos de l'empresa, s'ha acordat fet dues reunions a l'octubre i el gener. "Si l'empresa va molt bé pot ser no caldrà prestar-los tota la paga", ha manifestat Contreras.

D'altra banda, la previsió és que si l'empresa no es recupera de manera suficient, els treballadors també hagin de prestar-li la meitat de la paga per objectius que s'ha de cobrar el març del 2013. 

Aquestes mesures permetran a l'empresa estalviar fins a 2,7 MEUR. Segons Contreras, el dèficit que arrossega la Corporació actualment és de 4 MEUR però la mesura acordada entorn la paga per objectius permetrà a l'empresa tirar endavant sense necessitat de presentar un ERO.

Contreras també ha explicat que s'ha optat per crear un nou tipus d'excedència que no estava prevista en el conveni actual i que permet als treballadors agafar-se una excedència -sense dret a sou- per un mínim d'un mes i fins a dos anys sense perdre la plaça. "Això permetria a l'empresa estalviar diners durant un temps però només per aquells que vulguin marxar de manera voluntària", ha explicat. 

Els treballadors recolzen la nova proposta 

Durant tot aquest dimecres s'han celebrat assemblees als diversos centres que depenen de la Corporació per tal de saber si els treballadors donen suport o no a la nova proposta. A tots els centres s'ha obtingut un suport majoritari. 

A l'Hospital de Blanes i els CAP de Lloret i Tossa han votat 345 persones del total de 545 treballadors (63%). D'aquestes, 41 persones han votat no a la proposta (12%) i, en canvi, 394 -un 88%- han recolzat la idea de prestar la paga per objectius a l'empresa. 

A l'hospital de Calella, el resultat de les votacions també ha estat positiu. Dels 438 treballadors que han votat, el 93% ha dit sí i només un 7% s'ha oposat a la nova proposta. Al centre sociosanitari de Lloret també hi ha hagut votacions. Dels 48 vots, el 88% han estat positius i només el 12% negatius.