L'ERO temporal a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva afecta més de 950 treballadors

La direcció de l'ens, que gestiona els hospitals de Blanes i Calella, ha presentat l'expedient davant la Generalitat

Com ja va anunciar, la direcció de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha presentat aquest dilluns l'ERO temporal davant la Generalitat. L'expedient afecta més de 950 persones de les 1.500 que la corporació té en plantilla i es preveu aplicar en dues fases. La primera abastarà des de l'1 de setembre d'aquest 2011 fins a finals d'any, i la segona s'estendrà al llarg de l'any vinent. 

En aquesta primera fase, hi haurà 95 persones que aniran temporalment a l'atur, ja que se'ls afectarà un 100% de la jornada. A més, 857 treballadors més veuran reduïda la seva jornada laboral en percentatges que s'estendran entre el 12 i el 50%. 

D'altra banda, segons ha concretat Contreras, hi haurà 729 treballadors a qui s'enviarà a casa durant una setmana. "Es tracta de personal mèdic i sanitari que forma part de serveis com ara Consultes Externes, que durant aquest temps tancaran", explica el delegat del comitè. Aquesta part de la plantilla, especifica el delegat sindical, pot patir "solapaments"; és a dir, que a més de deixar de treballar durant set dies, també tindran reduccions de jornada laboral. 

Pel que fa a l'any 2012, segons recull la documentació de l'expedient, l'aplicació de la segona fase de l'ERO es preveu fer al llarg de l'any. En aquest cas, els afectats seran 95 treballadors, que tindran una afectació del 100% de la jornada (i per tant, aniran temporalment a l'atur).

Aquest matí la direcció ja s'ha reunit amb el comitè d'empresa per posar sobre la taula els números de l'ERO temporal. A partir d'ara, s'obre un termini de quinze dies -que acabarà el 22 d'agost- perquè les dues parts intentin arribar a un acord.

La propera reunió tindrà lloc aquest mateix dimecres. Segons especifica Contreras, "hi ha voluntat per arribar a una entesa", tot i que el comitè d'empresa no considera que l'ERO pugui tirar-se endavant amb l'afectació que planteja. 

"No veiem que sigui viable"

"A simple vista, per a aquest 2011, no veiem que sigui viable portar a terme aquestes retallades i continuar donant servei", concreta Contreras. El delegat del comitè explica que "amb una davallada de personal com la que es planteja actualment, no ens surten els números".

La intenció del comitè és intentar "plantejar alternatives per intentar reduir la xifra de treballadors afectats", explica Juan José Contreras. I hi afegeix: "Si al final cal acabar amb acomiadaments temporals, però, volem intentar que siguin els menors possible".

La direcció de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva justifica l'ERO per intentar sanejar el dèficit de 4 milions d'euros (MEUR) que s'arrossega. La corporació gestiona dos hospitals (el Sant Jaume de Calella i el Comarcal de la Selva a Blanes), tres centres sociosanitaris (a Lloret de Mar, Blanes i Calella), tres àrees bàsiques de Salut que en total sumen set CAP (Calella, Lloret de Mar, Fenals, El Rieral, Tossa de Mar, Malgrat de Mar i Palafolls) i dos centres de rehabilitació (a Tordera i a Pineda de Mar).