Comencen les mobilitzacions dels Sanitaris de la Selva contra l'ERO temporal i les retallades

El personal denuncia que les mares embarassades de Tossa, Blanes i Lloret hauran d'anar a parir a Calella

Una seixantena d'empleats de l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, han aprofitat els deu minuts de descans que tenen al matí per concentrar-se a les portes del centre sanitari. "La sanitat no es retalla" és el lema de la pancarta que han portat alguns treballadors mentre altres han repartit fulletons i adhesius entre els pacients per informar-los de les retallades. Aquesta és només la primera d'un seguit que mobilitzacions que han convocat als centres que pertanyen a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

El president del comitè d'empresa de l'Hospital Comarcal de la Selva, Pepe Garcia, ha lamentat l'actitud de la direcció que, diu, s'ha tancat en banda i es nega a negociar. Garcia assegura que és "mentida" que la manca de voluntat negociadora dels treballadors hagi obligat l'empresa a presentar un ERO, com "volen fer creure". Des de la direcció de la Corporació han fet saber als treballadors que al llarg d'aquesta setmana presentaran un ERO temporal que afectarà, com a mínim, a la meitat de la plantilla.

"La nostra por és que l'ERO que acabin presentant afecti a tota la plantilla", ha detallat Garcia que lamenta la manca d'informació que reben els treballadors. Els detalls que coneixen, concreta, són que segons l'empresa, l'ERO -que es preveu entrar en breu- és necessari per eixugar el dèficit de 4,17 milions d'euros (MEUR) que arrossega la corporació. La intenció és que l'expedient s'apliqui a partir de setembre i tingui vigència fins al desembre del 2012.

Els representants dels sindicats sostenen que, si l'expedient tira endavant, això tindrà clares repercussions sobre l'atenció als pacients. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva gestiona els hospitals comarcals Sant Jaume de Calella i Blanes, a més de diversos centres d'atenció primària. Entre aquests, hi ha els CAP de Palafolls, Tossa de Mar, Lloret o Malgrat. 

Segons Garcia, la pèrdua d'alguns serveis a l'Hospital Comarcal de la Selva com obstetrícia o pediatria pot crear greus perjudicis per als pacients. Posa com a exemple una dona embarassada de Tossa de Mar que es posi de part. Detalla que quan arribi a l'hospital de Blanes amb cotxe particular "perquè ja no hi haurà ambulàncies", es trobarà que a Blanes no hi ha servei d'obstetrícia i haurà de fer més quilòmetres encara per anar fins a l'hospital de Calella. "I si no hi ha pediatria i un infant pateix un accident, què hauran de fer?", ha lamentat el president del comitè.

Per aquest motiu, han preparat un seguit de mobilitzacions al llarg d'aquest mes. Cada dimarts es concentraran a les portes de l'hospital i repartiran informació entre els usuaris de l'hospital, faran assemblees per explicar la situació a la ciutadania i estan preparant una manifestació per al 13 d'agost que esperen sigui multitudinària i compti amb un ampli suport ciutadà i professional.