Arrenca el Temporada Alta amb 5.000 entrades venudes més que en l'edició anterior

Ahir es va interpretar "Measure for Measure" al Municipal

William Shakespeare ha marcat l'inici de la 38a edició del festival Temporada Alta aquest divendres amb l'estrena 'Measure for Measure' al Teatre Municipal de Girona. L'obra està dirigida per Gregory Dorian, de la Royal Shakespeare Company i ha agafat la comèdia més fosca de l'autor anglès per adaptar-la a la situació que va viure Viena a principis del segle XIX quan l'imperi austrohongarès encetava la seva etapa final abans de desaparèixer després de la I Guerra Mundial.

L'obra ha arrencat amb una escenografia simple, resolutiva i que ha ajudat a centrar-se en el potencial més gran: els seus actors. Tots ells, amb una impecable actuació i una dicció més que pedagògica han ajudat a transmetre l'ànima del text de Shakespeare. De fet, bona part del públic ha sortit encantada amb la representació inaugural de la 28a edició del Temporada Alta.

Si bé és cert que per a alguns la barrera idiomàtica ha estat un problema a l'hora de seguir el text, tots ells han agraït que hi hagués una pantalla amb la traducció del diàleg en català per seguir una funció amb una durada de 2 hores i 45 minuts dividits en dues parts.

Segons l'assistent de direcció de la Royal Shakespeare Company, Leigh Toney, van ubicar el text de Shakespeare a principis del segle XIX perquè la crítica social al poder que contenia el text corresponia perfectament amb el moment històric que va viure la capital austrohongaresa. Però a la vegada, el director ha decidit rescatar el text aquest 2019 per la seva contemporaneïtat.

Toney ha afirmat que Gregory Doran ha volgut "explicar la història real" per "permetre al públic fer les seves pròpies interpretacions" sobre l'argument i la situació actual. De fet, Toney ha assegurat que 'Mesaure for Measure' es basa en les persones "que tenen el poder" i "què són capaços de fer amb ell" o com "influencien" a la gent que no el té.

En aquest sentit, el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, creu que aquesta obra serveix perquè "en els moments que vivim va bé anar a revisar els clàssics, que ens ensenyin què passa". Tot i així, Sunyer ha remarcat que l'argument de 'Measure for Measure' tracta "un tema molt d'avui".

De fet, Sunyer ha remarcat que l'obra contraposa la reflexió de si "la justícia serveix perquè el poder imposi la seva manera de veure el món", ja que segons el director de Temporada Alta, Shakespeare presenta una justícia "que serveix perquè qui l'administra intenti que el món s'assembli al que ell vol que sigui".

Més entrades venudes que l'edició anterior

Amb 'Measure for Measure' es dona el tret de sortida de forma oficial a tota la programació del festival Temporada Alta que compta amb 96 espectacles i unes 60.000 entrades a la venda. Salvador Sunyer ha avançat que a dia d'avui ja se n'han venut "gairebé 39.000", més de la meitat. Això representa "entre 5.000 i 6.000" més que l'any passat.

El director del festival ha detallat que "encara hi ha entrades a la venda de la majoria d'espectacles, però no gaires". De fet, Sunyer ha afegit que davant de tanta demanda d'entrades, el festival ja ha "ampliat amb gairebé 30 noves funcions" alguns espectacles.

Una ull posat a la producció internacional i l'altre a la de casa

El festival Temporada Alta compta amb un gran nombre d'obres de companyies internacionals, com ara la Royal Shakespeare Company que ha inaugurat la 28a edició del certamen d'arts escèniques. De tota manera, Sunyer ha detallat que el festival no perd mai de vista "la creació i l'autoria del país".

Per això, dins de la programació hi ha espectacles com 'Dimonis', "una creació molt contemporània a partir de textos de Verdaguer". El director de Temporada Alta ha definit aquesta producció com una "mirada enrere i endavant, sobretot cap al futur".

D'altra banda, el festival gironí es manté com "un pont entre Iberoamèrica i Europa". Per això enguany la programació compta amb un gran nombre d'espectacles de Llatinoamèrica, com ara 'Próximo' de Claudio Tolcachir o 'Tula' de la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol.