Els Mossos d'Esquadra disparen trets al pantà de Susqueda per acotar l'escena del crim

Han situat lletrats de l'administració de justícia als llocs on hi havia els testimonis

La comitiva judicial, els advocats de l'acusació i de la defensa i els Mossos d'Esquadra han tornat aquest divendres al pantà de Susqueda (Selva) per fer una nova prova de la investigació del doble crim. La diligència busca acotar el lloc on va morir la parella l'agost del 2017.

Els investigadors situen l'escena del crim a la Rierica però avui han disparat des de la platja dels xinesos, on va aparèixer el cotxe de les víctimes enfonsat. Els Mossos d'Esquadra han recreat la seqüència que van sentir alguns testimonis: tres trets, un crit i un quart tret.

Repartits als punts on aquell dia eren els testimonis, hi havia lletrats de l'administració de justícia per comprovar què s'hi sent. Aquesta prova ha de servir per comprovar si es van poder efectuar els trets des de la platja dels xinesos.

La diligència d'aquest divendres, acordada pel jutjat d'instrucció a petició del fiscal, havia de servir per "esvair dubtes" sobre el lloc on van matar la parella del Maresme el 24 d'agost del 2017.

Els investigadors situen l'escena del crim a la Rierica, on el sospitós Jordi Magentí pescava habitualment. Una conclusió que la defensa va posar en dubte perquè no es van trobar proves directes del doble crim a la zona. A més, els advocats de Magentí també apuntaven que la prova de sonometria que va servir per acotar la zona –disparant trets i comprovant si se sentien des del lloc on estaven ubicats els testimonis- no s'havia estès a altres punts del pantà, com a la platja dels xinesos, on va aparèixer enfonsat el cotxe de la parella el 28 d'agost.

Per això, la prova d'aquest divendres ha consistit en repetir la seqüència que van escoltar els testimonis aquell matí, entre les 11.20 i les 11.26, des de la platja dels xinesos. Els Mossos d'Esquadra han disparat contra un maniquí amb una arma "compatible" amb la que els investigadors creuen que va matar la parella. Al punt on hi havia els testimonis al voltant del pantà, s'hi han situat quatre lletrats de l'administració de justícia, que han estat els encarregats de donar fe sobre si se sentien els trets o els crits.

El jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners havia fixat una franja horària però no una hora concreta per evitar que els lletrats de l'administració de justícia estiguessin preavisats i paressin més atenció al so. Finalment, a les 11.16, els Mossos d'Esquadra han repetit la seqüència descrita per testimonis auditius: tres trets, un crit i un quart tret.

La platja dels xinesos és una zona de difícil accés i, per això, la comitiva judicial i els advocats de l'acusació i de la defensa han creuat el pantà en barca. A la tornada, s'han reunit amb els lletrats de l'administració de justícia per unificar les actes que ha aixecat descrivint què han escoltat.

Segons fonts del cas, un lletrat ubicat al punt del camí on caminaven dos senderistes ha descrit que ha sentit tres trets "llunyans" però cap crit. Un segon lletrat, situat a una zona propera a la Rierica, ha escoltat tots els trets però tampoc el crit. Finalment, els altres dos lletrats que s'han situat en dos punts diferents del Mas Llomà no han sentit "res".

Interpretacions oposades

El fiscal del cas, Víctor Pillado, i l'advocat de l'acusació particular, Carles Monguilod, consideren que la prova d'aquest divendres ha servit per "esvair dubtes" i "descartar" la platja dels xinesos com l'escenari del crim, sobretot perquè des del Mas Llomà on hi havia diversos testimonis auditius no s'ha sentit "res". La interpretació de la defensa, encapçalada per l'advocat Benet Salellas, és oposada: "El que semblava impossible, que és que des de l'altre costat de la muntanya se sentissin els trets, avui és possible".

"Des del meu punt de vista, ha servit per descartar que el lloc on va aparèixer el cotxe d'en Marc i la Paula sigui on els van matar", ha apuntat Monguilod. L'advocat de les famílies de les víctimes afirma que és una "prova més" en el marc de la instrucció i que s'ha de posar en relació amb la resta d'indicis. "No hi ha prova directa, i la prova indiciària el que exigeix és que es puguin coordinar o interrelacionar uns indicis amb els altres", ha afirmat l'advocat que considera que la diligència d'aquest divendres encaixa amb la línia de la instrucció.

Salellas, per contra, considera que, en aquesta investigació, "l'escenari continua obert" perquè la platja dels xinesos no queda descartada com a lloc del crim "de cap de les maneres". A més, l'advocat de la defensa també apunta que hi ha factors externs que poden incidir en el resultat de la prova, com les condicions climàtiques, el vent o el nivell d'aigua del pantà. "En definitiva estem parlant d'una prova subjectiva", ha dit.

Benet Salellas creu que aquestes proves busquen "esmenar la plana" a la investigació per continuar "construint" un relat incriminatori al voltant de Magentí. "Van depurant el relat", ha afegit.

L'únic investigat pel doble crim és Jordi Magentí, que va sortir en llibertat el 28 de desembre després que la secció quarta de l'Audiència de Girona estimés un recurs de la defensa i conclogués que els indicis de criminalitat s'havien vist "seriosament debilitats".