Els pescadors augmenten les captures en 680 tones però només guanyen 790.000 euros més

Les llotges de la Costa Brava han ingressat 18,5 MEUR entre gener i juny d'aquest any

Esgleas ha assegurat que el primer semestre del 2011 podria haver estat un període "excepcional" per als pescadors gironins perquè han capturat molt més peix i marisc que durant els mateixos sis mesos de l'any passat i les llotges de la Costa Brava han venut 680 tones més. El problema, segons Esgleas, és que la davallada del preu del peix s'ha acarnissat sobretot amb el litoral de Girona i aquest increment de captures gairebé no s'ha traduït amb més beneficis. De fet, segons les dades del Departament, els pescadors gironins han venut el quilo de peix a 3,48 euros, un preu força allunyat dels 3,83 euros per quilo del 2010.

Aquesta situació ha provocat que aquest increment de 680 tones més capturades s'hagi traduït "només" en ingressar 789.118,87 euros més a la caixa. Esgleas ha lamentat que el preu del peix hagi convertit en dolenta una temporada que podria haver estat bona i critica que cada vegada hi hagi més pressió sobre els pescadors perquè els costos de producció són més elevats i el marge de beneficis més curt. En total, entre l'1 de gener i el 30 de juny les llotges de la Costa Brava han venut 5.312.842,35 quilos de peix i marisc a un preu total de 18.536.024,51 euros. Durant el mateix període de l'any passat van ingressar 17.746.905,64 euros per 4.632.384,65 quilos.

La llotja que més peix ha venut en aquest període és la de Roses i ha superat així la de Blanes que va ser la que més captures va comercialitzar l'any passat. Els pescadors rosincs han capturat 1.213.589,52 euros i han venut el peix lleugerament per sobre del preu mig, a 3,51 euros el quilo. Blanes ha pescat 1.201.824,70 quilos però ha pogut subhastar les captures a un preu més elevat, 3,7. A banda dels preus elevadíssims de les confraries que capturen menys, com L'Estartit o el Port de la Selva, una altra de les llotges amb un preu mig més alt és la de Palamós. 

Segons Esgleas, això és gràcies a la gamba, que s'ha convertit en el puntal dels pescadors a les comarques gironines. "La gamba és el que manté el sector", ha asseverat Esgleas que lamenta que aquest any estan pescant molta gambeta, de petites dimensions i amb poc valor comercial, i tem que això pugui afectar a les captures dels pròxims anys. "Hem de mirar de deixar-la créixer, perquè en un o dos anys tindrà molt més valor", diu.

El president dels pescadors i patró major de la confraria de Blanes no s'atreveix a aventurar un pronòstic de l'any. "La pesca és molt irregular i cíclica, un any que comença bé pot acabar malament i al revés, veurem", conclou Esgleas.