Santi Vila: 'Si no hi ha pacte fiscal, el camí cap al secessionisme serà imparable'

L'alcalde de Figueres insta els alcaldes a avalar la via de la consulta per "entrar en un procés de ruptura" si fracassa el pacte fiscal

Santi Vila preveu que la via del secessionisme està a prop si no s'aconsegueix el pacte fiscal que CiU té previst plantejar al govern espanyol que surti de les eleccions del 20 de novembre. En una entrevista,  ha apuntat que si no és així, "lamentablement tindrem un problema estructural des del punt de vista de l'estat constitucional" i per tant, "ja no serà un problema d'objecció fiscal", com ha proposta Òmnium Cultral. Per Vila, caldrà plantejar la secessió de Catalunya envers Espanya. 

Ha assegurat que la situació que afronta el país és d'un "camí sense retorn" on Catalunya "no pot tornar a ser enviat a la frustració". Segons Vila, "tothom comença a adonar-se que si no hi ha pacte fiscal, el camí cap al secessionisme serà imparable" i ha afegit que "tots els alcaldes, fins i tot els moderats -en els quals s'hi compta- haurem d'avalar la via de la consulta i demanar a la ciutadania que ens ajudi a entrar en un procés de ruptura". En aquest sentit, ha reconegut que per alguns alcaldes, com és el seu cas, serà un procés "no desitjat" però ha remarcat que és "inevitable".

L'objecció fiscal, un escenari descartat

Santi Vila, que va rebutjar entrar al govern de Mas per poder-se dedicar de ple a la política municipal, ha descartat l'objecció fiscal com a possible resposta tal com ha plantejat Òmnium Cultural. "Hi ha qui explica que hi ha determinades formes d'insubmissió fiscal que no són del tot il·legals; a mi això em sona a rus", ha assenyalat, i ha manifestat la seva reticència tot dient que no es pot demanar als ciutadans que "incompleixin la llei".

El paper de CiU com a "lobby català" a Madrid

Evitar la majoria absoluta a les pròximes eleccions generals és clau per al pacte fiscal, ha assenyalat Vila, que no dubta en dir que "només des de Catalunya es pot evitar" tenint en compte l'actual llei electoral. Ha pronostica que Espanya serà "força monocolor" -el blau del PP- i ha destacat la importància de fer "un gran resultat" des de CiU per poder ser "ponderadors" del nou govern. Només així, afegeix, podrà actuar com a '"lobby català". 

L'alcalde convergent, que repeteix mandat avalat per una majoria absoluta, ha considerat que CiU és l'únic que pot portar a Madrid una agenda catalana. "Em témo que per a aquest viatge els altres partits no ens hi podran ajudar". I és que ha considerat que el PP no pot perquè defensa un altre model d'estat mentre que el PSC, diu Vila, "ha demostrat que són incapaços d'actuar amb independència de Madrid".