Centenars de famílies gironines fa mesos que esperen cobrar la renda mínima d'inserció

Més de 100 persones es concentren davant de la seu de la Generalitat a Girona per denunciar que el Govern ha actuat sense avisar

  • Molts d'ells portaven cartells reivindicatius © ACN
    Molts d'ells portaven cartells reivindicatius © ACN
  • Més d'un centenar de persones s'han concentrat a les portes de la seu de la Generalitat a Girona © ACN
    Més d'un centenar de persones s'han concentrat a les portes de la seu de la Generalitat a Girona © ACN
Els professionals de la demarcació que aquest divendres s'han manifestat contra les modificacions iniciades per la Generalitat creuen que el Govern ha actuat gairebé "a traïció" tirant endavant aquests canvis sense "cap mena de previ avís" i en ple mes d'agost, quan molts professionals estan de vacances. Segons Marc Badia, que ha actuat de portaveu, aquest canvi deixa moltes famílies en una situació "d'extrema precarietat i extrema vulnerabilitat" perquè depenen de la PIRMI per subsistir.

Segons els seus càlculs, a la demarcació hi ha unes 6.000 famílies que cobren aquest ajut i a nivell català en són unes 33.000. Actualment, ha afirmat, hi ha centenars de famílies que tenen aprovada la PIRMI des del mes d'abril i encara no han vist "ni un euro". Les xifres més concretes són les de Girona on, segons va fer pública l'ajuntament, hi ha 102 famílies que no cobren des de l'abril. Tot i que Badia veu amb bons ulls que l'ajuntament estudiï avançar diners per evitar la pobresa extrema, recorda que "no és la seva responsabilitat" sinó que és la del Govern.

Els treballadors admeten que hi ha algunes persones que s'aprofiten de la PIRMI i cometen frau, però lamenta que ara "paguin justos per pecadors" i critica que el Govern comenci combatent el frau "des de baix" i no ataqui primer el frau fiscal de les rendes més altes. A més, ha afegit que els serveis socials de molts ajuntaments no podran fer front a la situació perquè ja viuen una situació econòmica "molt precària".

Un centenar de persones, entre treballadors i persones que cobren la PIRMI, s'han concentrat davant la seu del Govern a Girona. "No tenemos pa' comer", "Aquesta retallada és violència" o "que retallin el sou dels polítics" són algunes de les consignes que han llançat contra la mesura.