Figueres vol tancar el 2012 sense números vermells per eixugar tot el deute a finals de mandat

El consistori estudia apujar el preu públic d'alguns serveis per obtenir més ingressos

La situació econòmica que l'ajuntament ha viscut en els últims dos anys ha estat motiu de "preocupació" perquè hi ha hagut més despeses que ingressos però l'alcalde afirma que a dia d'avui el nivell d'endeutament és "raonable". "No estem al tram alt dels ajuntaments més endeutats; estem al nivell mig i per tant els nivells d'endeutament són molt correctes", ha explicat durant una entrevista. Reconeix que el consistori ha tingut una "excessiva dependència" dels impostos relacionats amb urbanisme i que això ha jugat en contra de les finances municipals, entre altres factors, però confia que el pla financer que es posarà en marxa abans que acabi l'any servirà per redreçar la situació.

"Aquest serà un mandat difícil" pronostica Vila, que ha de servir per millorar la situació econòmica. Un dels aspectes clau serà aconseguir incrementar els ingressos i per això s'està estudiant mesures com ara actualitzar els valors cadastrals per fer "aflorar" aquelles finques que no paguen el que els pertoca i que no estan ben regularitzades o també estudiar si cal apujar el preu públic d'alguns serveis com ara el de la piscina d'estiu per tal d'acostar el cost real d'aquestes instal·lacions amb el que paguen els usuaris. Vila reconeix que "els preus són sempre socials" però que caldrà tendir cap a aquesta equiparació.

El consistori no contempla augmentar els impostos, "el mínim possible i si no es pot evitar, el que se'n deriva de la inflació", assenyala Vila, que obre la porta a augmentar les taxes com ara les referents a la recollida d'escombraries i l'aigua. 

Reduir la despesa

Un altra dels factors que els va en contra, segons l'alcalde, és la "rigidesa" de les despeses de l'ajuntament que no són fàcils de reduir i assegura que "no hi ha despeses supèrflues significatives" d'un pressupost que ronda els 50 MEUR i una plantilla de 350 funcionaris i laborals en plantilla. Per Vila, no es pot parlar d'una plantilla "sobredimensionada" per un municipi de 45.000 habitants. Actualment ja s'estan prenent mesures d'ajust, com ara no substituir les baixes o no convocar places interines, però un dels objectius que es contemplen al pla financer és aconseguir reduir en un 10% la despesa corrent gràcies a l"optimització" del personal.

Així mateix, es buscarà complicitats amb les entitats per aconseguir reduir les subvencions. Vila reconeix que s'ha fet molt bona feina amb els diners públics que s'hi han destinat però que ara toca reduir també aquesta partida. Calcula que si s'aconseguís reduir un 10% l'estalvi suposaria una suma de 100.000 euros. 

L'objectiu que s'han marcat és eixugar el dèficit a final de mandat i esperen que el 2012 sigui el primer any en context de crisi que no es generi més dèficit. Aquest 2011 es tancarà amb números vermells.