L’antiga presó de Figueres serà en un punt de serveis de la Generalitat i l'Ajuntament

Treball hi ubicarà primer les seves oficines

L'edifici de l'antiga presó de Figueres es convertirà en un centre unificat de serveis de la Generalitat i l'Ajuntament. Així ho ha anunciat avui l'alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, que ha explicat que des de fa mesos estan en negociacions amb diversos departaments per fer-ho possible. Entre ells, el de Treball, Afers Socials i Famílies.

L'objectiu és que l'equipament, en desús des que es van traslladar els presos al centre penitenciari del Puig de les Basses, esdevingui una "finestreta única", una mena "de Santa Caterina" on el ciutadà pugui fer tots els seus tràmits, que ara ha de realitzar en diversos espais repartits per la ciutat.

El primer acord s'ha tancat, precisament, amb Treball. El conseller, Chakir El Homrani, ha explicat que la iniciativa, liderada per l'Ajuntament, "quadra" perfectament amb les polítiques socials del seu Departament i que la voluntat és que s'hi puguin traslladar les oficines de Treball i Benestar Social que hi ha repartides per la ciutat. A partir d'ara, ha dit, començaran a treballar en un conveni que fixi aquestes intencions i en els tràmits que facin possible el trasllat.

Lladó ha insistit que també s'està parlant amb altres departaments, tot i que no ha concretat quins. "Es tracta d'un projecte ambiciós i a llarg termini", ha dit. En aquest sentit, tant ella com el conseller han insistit que s'haurà de fer per fases i que tardarà, com a mínim dos o tres anys.

Pel que fa al finançament, tampoc l'han concretat perquè han dit que primer cal saber quins departaments s'hi avenen i s'haurà de fer el projecte, que implicarà remodelar les instal·lacions. Malgrat això, han dit que comptaria amb finançament de la Generalitat, de l'Ajuntament i línies d'ajut europeus.

L'alcaldessa ha dit també que la voluntat és donar servei a una població d'unes 140.000 persones. No només de Figueres sinó de tota la comarca, exercint "la capitalitat" de l'Alt Empordà i en l'àmbit transfronterer.

L'escola Carme Guasch

Amb l'anunci del projecte, queda definitivament enterrat el que preveia convertir l'espai en la nova escola Carme Guasch, l'única de la ciutat que continua en barracons. Lladó ha dit que es va descartar per l'elevat cost que suposava. Entre d'altres coses, perquè la reforma de la nau l'havia d'assumir l'Ajuntament.

El consistori manté la voluntat d'ubicar-la en un solar proper a l'actual centre. També ha dit que tot i que l'any passat es va signar la cessió d'ús amb el Departament d'Educació, l'edifici és propietat de Patrimoni i això no ha de dificultar en cap cas que el projecte sigui una realitat.