Mena admet que Ryanair aporta beneficis per al turisme gironí però que no cediran al xantatge

El conseller visita l'Institut Català del Suro, que farà estudis ambientals relacionats amb l'absorció de CO2 de les soques

Per al conseller d'Empresa i Ocupació, l'actitud que ha mantingut el Govern en la negociació amb Ryanair és "seriosa i de rigor". Mena ha dit que, tan bon punt van començar les converses, de seguida el Govern es va adonar que l'actitud dels directius de l'aerolínia -i sobretot, del vicepresident Michael Cawley- era de "xantatge i de captura de tots els beneficis innegables que aquesta companyia aporta allà on transporta els viatgers".

Mena ha admès que la supressió de 21 rutes a l'aeroport de Girona-Costa Brava tindrà "conseqüències importants" per al sector turístic, però que si la Generalitat cedia a les pretensions de la companyia, això "ens abocaria al penya-segat". Per al conseller, els "guanys a curt termini" que es podrien obtenir, de seguida degenerarien en "una absoluta dependència".

Francesc Xavier Mena ha reconegut que la situació actual genera "incerteses", però també ha demanat a la societat gironina ser "conscient" del què hi ha sobre la taula en aquesta negociació. Per això, ha demanat al sector turístic que "faci pinya" amb el Govern.

"Hem de ser conscients i mantenir el rigor d'aquesta negociació, sabent que en cap cas podem dependre d'una companyia que decideixi el destí econòmic d'un sector tan important com és el turisme de les comarques gironines", ha concretat el conseller d'Empresa i Ocupació. 

Mena també s'ha mostrat "convençut" que Ryanair sabrà reconduir la situació, "veient l'actitud de rigor i seriosa del Govern" i sobretot el fet que es negocien "altres alternatives que poden comprometre els seus comptes d'explotació". El conseller ha fet aquesta afirmació en referència a què, amb la privatització del Prat, més companyies de low cost puguin estar interessades a aterrar a Vilobí d'Onyar. 

Vint anys d'Institut

El conseller d'Empresa i Ocupació ha visitat aquesta tarda la seu de l'Institut Català del Suro a Palafrugell amb motiu del seu 20è aniversari. Mena ha volgut mostrar el seu recolzament a l'entitat, i també al sector, i els ha llançat un missatge d'optimisme. "L'institut, fent recerca i desenvolupament, guarda el tresor d'una activitat centenària del territori; la Generalitat us acompanyarà i superarem les estretors actuals", ha declarat el conseller. 

Entre les activitats que es fan des de l'institut hi ha, per exemple, la promoció del sector surer català i -sobretot- la investigació al voltant d'aquest producte (tant per a les indústries sureres com vitivinícoles). Segons ha concretat el director de l'institut, Manel Pretel, aquest any el pressupost s'ha hagut d'ajustar i es compta amb 170.000 euros (80.000 procedents del Departament d'Agricultura, i els 90.000 restants del d'Empresa i Ocupació).

Pretel ha concretat que, arran de la crisi, l'Institut Català del Suro ha potenciat diverses branques d'activitat per aconseguir recursos propis. Entre aquests, la investigació o els serveis ajustats a les empreses del territori. 

"Les nostres perspectives passen per fer recerca, més prestació de serveis a empreses o més projectes europeus, perquè entenem que hem de fer un esforç a l'hora d'anar a buscar recursos", ha concretat Pretel. Precisament, una nova línia de recerca que s'ha engegat des dels seus laboratoris se centra en analitzar l'absorció de contaminants per part del suro. En concret, tot el CO2 que absorbeix la soca d'ençà que es troba a l'arbre i fins que es converteix en tap, com ha explicat el director.