El Mercat del Lleó de Girona compleix 75 anys

Se celebrarà amb una festa el proper 5 d'octubre

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Manel Rodríguez, han presentat aquest matí les activitats de celebració del 75è aniversari del Mercat del Lleó.

La festa d’aniversari serà el dissabte 5 d’octubre amb diverses activitats per commemorar l’efemèride. L’acte principal serà un sopar (20.30 h), que es farà en un envelat a la plaça de Salvador Espriu i que està adreçat als professionals del mercat i a les persones clientes de l’equipament. A continuació, hi haurà una actuació musical de l’Orquestra Maribel.

“És important aquest aniversari perquè celebrem que a Girona podem tenir un espai cohesionador com és el Mercat del Lleó, que més enllà de posar en valor el nostre producte més proper és també un punt de trobada entre els gironins i les gironines. El de Girona és un mercat viu, dinàmic, que mostra l’essència del que som”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona. Marta Madrenas ha aprofitat també l’efemèride “per felicitar a tots i a totes les paradistes que han format part del mercat al llarg de la seva història”. 

El Mercat Municipal d'Abastaments és el centre de distribució de producte fresc de la ciutat: carn, peix, fruites i verdures, queviures... El mercat està situat a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com la plaça del Lleó, i té una superfície de planta de 1.712 metres quadrats distribuïts, quasi a parts iguals, entre parades i passadissos i amb un lineal de venda de quasi mig quilòmetre. Hi ha 60 punts de venda que comprenen diferents carnisseries, cansaladeries, xarcuteries, fruiteries, peixateries, menjars cuinats i pesca salada, entre d'altres. També s'hi pot trobar una aula gastronòmica on es fan activitats de tot tipus relacionades amb la cuina de mercat. A més de la gran diversitat de l’interior, a l’exterior hi ha una varietat de parades de productes de pagès i venedors d’articles no alimentaris.

Breu història del mercat

L'origen del mercat de Girona es remunta a l'edat mitjana però va ser a partir del segle XVIII quan es va establir un mercat setmanal a la plaça de les Cols, que posteriorment donaria origen al mercat municipal. El 1941 van iniciar-se les obres i tres anys després, el 3 de novembre de 1944, es va inaugurar oficialment el nou edifici del Mercat Municipal d'Abastaments. El 15 de novembre va començar la venda al públic.

Ha estat un edifici molt viu i en els últims trenta anys s’ha sotmès a algunes reformes: el 1982 es va remodelar la totalitat de les parades interiors; el 1985 es va inaugurar el pàrquing soterrat a la plaça de Calvet i Rubalcaba;  el 1993 es va substituir la coberta, les cambres frigorífiques, les obertures i els subministraments; el 1997 es va millorar la pavimentació interna; el 2002 es va instal·lar un nou sistema de climatització, i el 2008 es va construir un moll de càrrega i es va millorar l'entorn. A més, el 2009 el cuiner Joan Roca va inaugurar l'Aula Gastronòmica.

El 2015 l’Ajuntament de Girona, amb la col·laboració dels comerciants i altres entitats, va iniciar un projecte per tal d’aprofitar el menjar sobrant i destinar-lo a finalitats socials. El 2016 amb l’objectiu de promocionar i dinamitzar l’espai, el consistori de la ciutat va iniciar un pla de millora del Mercat del Lleó. Aquest pla incloïa el canvi de paviment que es va fer el 2017 i la instal·lació dels primers rètols amb les lletres “Mercat del Lleó” a l’exterior de l’edifici.