Cadaqués acull una exposició amb imatges inèdites de Salvador Dalí per Jacques Léonard

La mostra posa llum a l'amistat que unia els dos artistes

  • Jaques Léonard
    Fotos: Jaques Léonard
  • Jaques Léonard
    Fotos: Jaques Léonard
  • Jaques Léonard
    Fotos: Jaques Léonard
La Fundació Photographic Social Vision organitza a Cadaqués (Alt Empordà) 'Salvador Dalí. Jacques Léonard', una mostra amb 14 fotografies, algunes inèdites, captades pel fotògraf francès.
L'exposició, que es podrà veure del 20 al 29 de setembre, forma part de la programació de la tercera edició del Festival Internacional de Fotografia in Cadaqués i inclou tres reportatges que Léonard va realitzar entre els anys 50 i 60. El primer publicat a Revista l'any 55, el segon a La Gaceta l'any 1957 i l'últim del 63, que es desconeix si mai es va publicar. Les instantànies mostren l'amistat que unia els dos artistes, a qui l'industrial tèxtil, Alberto Puig, va presentar. Una complicitat que es veu reflectida en les diferents actituds que mostra el pintor a les imatges: des del posat artificiós del geni del surrealisme a escenes més "íntimes i quotidianes".
 
Léonard, nascut a París l'any 1909, va ser conegut internacionalment per la seva fascinació per la cultura gitana. Fill d'una acomodada família francesa, es va casar amb Rosario Amaya, una gitana catalana del barri de Montjuïc. Aquesta unió va portar al fotògraf a construir un retrat "intimista" sobre la comunitat de la perifèria de Barcelona.

Sobre aquesta temàtica, precisament, l'Alfolí de la Sal de l'Escala (Alt Empordà) –on el fotògraf va morir l'any 1994- inaugura també aquest divendres l'exposició 'Danses gitanes', una mostra amb 16 fotografies que il·lustren escenes de ball que va captar en diverses festes de les comunitats gitanes amb les quals va conviure.

Donar a conèixer l'obra del fotògraf

La fundació, que organitza l'exposició de Cadaqués, representa l'arxiu de la família Leónard, amb negatius i copies de principis dels 40 i finals del 70, que han heretat els seus fills Santi i Álex Leónard.

L'objectiu de l'entitat és, precisament, donar a conèixer la seva obra i, per això, estan creant el primer lloc web dedicat al fotògraf, un espai on es posarà a l'abast de tothom la seva trajectòria i llegat.

A més, la propera primavera, la galeria Anne Clergue d’Arles acollirà una mostra de l’autor amb fotografies certificades pel seu fill i que estaran a la venta. Serà la primera vegada que les obres de l'autor francès es podran comprar a França.