El COAC de Girona exposa l'arquitectura de Josep M. Pericas

Es podrà veure a partir del 18 d'octubre

La demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Rafael Masó portaran a Girona l’exposició antològica dedicada a l’arquitecte noucentista Josep M. Pericas que l’hivern passat es va poder veure al Museu de l’Art de la Pell de Vic, organitzada per la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC.

Juntament amb Rafael Masó, Josep M. Pericas va ser l’arquitecte més destacat del Noucentisme català però fins ara encara no se li havia dedicat una exposició que analitzés amb profunditat la seva contribució a l’arquitectura moderna catalana de la primera meitat del segle XX. A Girona, l’exposició s’inaugurarà el 18 d’octubre i estarà repartida entre les sales d’exposicions del COAC i de la Casa Masó, seu de la Fundació Rafael Masó.

Comissariada per l’arquitecte Josep M. Claparols Pericas i l’historiador de l’art Aleix Catasús, l’exposició “Josep M. Pericas i Morros.1881-1966. Arquitecte” ofereix una completa visió retrospectiva de la contribució i del llegat de Pericas, tant pel que fa a l’arquitectura com també en el disseny d’objectes domèstics i litúrgics. Pericas (Vic, 1881 – Barcelona, 1966) forma part de la generació d’arquitectes que des del Modernisme van evolucionar cap al Noucentisme, amb una forta influència dels corrents més avançats d’arquitectura i disseny que dominaven el panorama europeu fins a la Primera Guerra Mundial. Molt vinculat a Osona, la figura de Pericas és encara avui desconeguda tot i haver projectat obres de gran interès a Vic, Torelló i Barcelona. A més de fotografies dels seus principals edificis, l’exposició inclou nombrosos plànols i objectes originals, i dedica una atenció especial al projecte conjunt que va fer amb Masó per a la construcció de la Clínica Mental de Santa Coloma de Gramenet per encàrrec de la Mancomunitat de Catalunya.

Aquesta tardor, la Demarcació de Girona del COAC i la Fundació Rafael Masó també col·laboren en la itinerància de l’exposició “La casa noucentista: arquitectura unifamiliar a Catalunya (1913-1932)”, que demà es presenta a la Casa Saladrigas de Blanes i a partir del 15 d’octubre es podrà veure a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa d’Olot. L’exposició –que l’any passat es va poder veure a la Casa Masó de Girona, comissariada per Mercè Vidal– presenta una panoràmica de l’arquitectura domèstica noucentista per donar a conèixer els arquitectes més representatius i les seves aportacions. A partir d’una selecció d’imatges històriques i actuals de tretze cases (entre elles la pròpia Casa Saladrigas) es vol mostrar fins a quin punt el substrat polític i cultural que va donar forma al moviment noucentista també va crear una determinada arquitectura i una decoració d’interiors al servei de la nova burgesia catalana. Durant les dues dècades d’apogeu del Noucentisme, l’arquitectura de cases unifamiliars també va ser una manifestació de l’impuls de modernització que propugnava aquest ideari, per tal d’acostar Catalunya a les tendències de renovació arquitectònica que s’estaven produint arreu d’Europa.