Quincy Jones presenta al Festival de Peralada el concert exclusiu 'The Global Gumbo Group'

L'espectacle reunirà una dotzena de destacadíssims músics arribats de diverses parts del món

  • Antonio Carmona oferint un petit tast de concert a l'Auditori Jardins Castell de Peralada ©Maria Alzamora
    Antonio Carmona oferint un petit tast de concert a l'Auditori Jardins Castell de Peralada ©Maria Alzamora
  • Quincy Jones a la roda de premsa de l'Auditori Jardins Castell de Peralada ©Maria Alzamora
    Quincy Jones a la roda de premsa de l'Auditori Jardins Castell de Peralada ©Maria Alzamora
  • Quincy Jones a l'Auditori Jardins Castell de Peralada ©Maria Alzamora
    Quincy Jones a l'Auditori Jardins Castell de Peralada ©Maria Alzamora
Amb un gran somriure va aparèixer ahir a l'Auditori de Peralada Quincy Jones, l'artífex d'alguns dels discos cabdals de la història de la música, com el Thriller de Michael Jackson, Ray Charles o Frank Sinatra. El veterà productor va oferir un tast del que conformarà el concert del Global Gumbo amb el convidat especial, Antonio Carmona, el bateria cubà Francisco Mela, l'anomenat príncep de l'oud, l'hongarès Omar Bashir i els joves artistes que Jones ha apadrinat pel seu projecte.

El concert de Peralada és una de les dues úniques cites europees d'aquest estiu del Global Gumbo, juntament amb el Festival de Jazz de Montreux. La particularitat de l'espectacle farà que sigui únic i irrepetible, amb les influències de la música popular espanyola. Serà un recorregut parlat des de l'escenari sobre  la vida i la poètica del popular compositor, mentre els seus músics cuinen, a les seves ordres, els diversos paisatges que evocarà. Per conformar un plat crioll, mar i montanya a la louisianesa. La diversa procedència dels músics atorgarà un color especial al concert, "són músics de 360 graus que ho engloben tot", va explicar Jones.

La iniciativa va sorgir amb el propòsit de poder impulsar als joves músics, de  la mateixa manera que ell va tenir quan era jove mentors que el van ajudar, com Ray Charles o Miles Davis. Jones considera que "poder treballar amb artistes que amb tan sols vuit anys ja componen i toquen peces molt bones, com Bear, és al·lucinant, és tornar a viure, tornar a començar". L'artista confessa que li profereixen una gran admiració i satisfacció personal poder ajudar als joves músics. L’exitós productor musical els convida a estimar allò que fan, perquè "la passió que senten per la música és el que els farà uns grans músics". Quan se li va preguntar per la diferència d'edat, Quincy Jones va mostrar-se despreocupat: “No importa, perquè hi ha connexions més enllà que ens uneixen” i comenta que al món musical s'ha de treballar molt des de l'emoció. Com a  anècdota, l'arrangista va explicar que coneix a més d'una dotzena de músics cada dia i que fins i tot li han posat maquetes de discos a les butxaques, durant un enterrament.

A la pregunta sobre si començarà algun projecte amb aquests joves artistes, Jones deixa "a Déu" que decideixi sobre el futur dels nois i noies, però va explicar que tocar amb ells "és un plaer", mentre que va bromejar sobre la figura d'Antonio Carmona al assegurar que “els vol per a ell” (fent referència als joves artistes). Amb un passat modest, el compositor va recordar la importància de la humilitat en un artista, va recalcar que cal “arriscar-se i impregnar la música d'emoció i ànima”. L'excel·lent músic va dir que no somia en fer res, perquè el que somiava ja ho està fent. L'onze de novembre Quincy Jones estrenarà en àrab la seva cançó més famosa "Tomorrow".