Serrat i Comediants obriran i tancaran la 25a edició del Festival Castell de Peralada

L'aniversari d'aquest certamen compta amb una exposició itinerant commemorativa que s'inaugurarà a Barcelona

  • 'Les mil i una nits' dels Comediants © AG
    'Les mil i una nits' dels Comediants © AG
  • Joan Manel Serrat © jmserrat.com
    Joan Manel Serrat © jmserrat.com
  • Carme Mateu, Presidenta del Grup Peralada, i Oriol Aguilà, director © ACN
    Carme Mateu, Presidenta del Grup Peralada, i Oriol Aguilà, director © ACN
Amb un pressupost al voltant dels 4 milions d'euros (MEUR), la meitat per a propostes artístiques, el Festival Castell de Peralada desafia aquest 2011 la situació de crisi i presenta una programació amb noms de primera línia del món de la música que deixarà escollir a l'espectador entre l'òpera i la lírica, la dansa o les noves propostes. L'organització, amb Oriol Aguilà al capdavant per primera vegada, ha centrat tots els esforços en la celebració dels 25 anys de Festival i reivindicar-lo com un festival de veus.

Per això, enguany Peralada programa sobretot una base lírica i operística amb noms com Montserrat Caballé (17 de juliol), Roberto Alagna (22 de juliol), Plàcido Domingo (1 d'agost), Sondra Radvanovsky (2 d'agost). També es podrà veure 'Nabucco' de Verdi, L'aposta més forta però, en l'apartat líric, és sens dubte la nova producció de La Fura dels Baus, que juntament amb l'orquestra BandArt, una orquestra jove i independent, presentarà una nova versió operística d'Ofero ed Eurídice de Gluck. Segons ha explicat el director del festival, Oriol Aguilà, és una proposta arriscada i innovadora, amb l'orquestra que ocupa espai escènic com una mostra de 'renovació del món simfònic'.

Petita aposta per la dansa

En aquest 25è aniversari, el Festival Castell de Peralada també torna a programar dansa. Ho fa únicament amb tres espectacles i deixant de banda el ballet més clàssic. Per una banda, Rafael Amargo presentarà 'Para Peralada', un espectacle creat especialment per a l'ocasió i que ret homenatge al festival que l'ha vist créixer com a un dels renovadors del ball flamenc. Per una altra banda, la granadina establerta a França Blanca Li presentarà 'El jardín de las delicias', una relectura de l'obra de El Bosco que considerat per Dalí el primer surrealista, lligarà amb l'entorn empordanès.

Per acabar, Peralada ha programat també Ángel Corella i el Ballet de Castella i Lleó, que després de la temporada que han fet a Barcelona, actuaran a Peralada acompanyades de dues ballaries espanyoles que en rares ocasions actuen al territori, com són Lucía Lacarra i Alicia Amatrian.

Noves propostes per l'Estiu Musical

L'apartat del Festival que amb el nom d'Estiu Musical programa les figures més representatives del món del pop o del jazz, es consolida en aquest àmbit. L'estrena, que també servirà d'estrena al Festival el 15 de juliol, anirà a càrrec del cantautor Joan Manuel Serrat, que farà aquest estiu a Peralada la seva única actuació a tot l'estat espanyol. L'acompanyarà l'Orquestra Simfònica del Vallès i sis poemes de Miguel Hernández.

Montserrat Caballé també actuarà en aquest marc del festival, fent doble actuació el 17 de juliol. En aquesta ocasió ho farà acompanyada d'Al Bano, el cantant popular italià, amb una proposta centrada amb el 'crossover' i que comptarà també amb l'Orquestra Nacional i Clàssica d'Andorra (ONCA).

Una de les apostes més sòlides d'aquest 2011 és Quincy Jones, un gran mestre del jazz. Aguilà ha qualificat 'd'excepcional' tornar-lo a portar al Festival, 20 anys desrpés de la seva primera actuació, i ha destacat que serà l'única actuació a l'estat espanyol, i de les poques que aquest mateix any farà a tot Europa. Aguilà ha explicat que l'artista prepara múltiples sorpreses per aquesta actuació, i només ha destacat que apareix amb un sofà damunt l'escenari. Els artistes que l'acompanyaran són entre altres, Esperanza Spalding o Alfredo Rodríguez, un pianista cubà a qui Quincy Jones li fa de manàger.

Jamie Cullum també actuarà en el marc de l'Estiu Musical així com també ho farà la cantant Rosario. La Locomotora Negra, en el seu any també d'aniversari. Una de les big bands més conegudes a Catalunya, celebra amb aquest concert el seu 40è aniversari, i per això no podia obviar Peralada del seu programa de concerts.

Paral·lels, una nova iniciativa

Amb ànim de continuïtat, el Festival de Peralada comptarà aquest any amb un nou cicle, anomenat Paral·lels, L'objectiu és que en un espai més íntim es treballi el maridatge d'experiènies de diferents tipus. La primera en actuar serà Katia Michel, amb un programa d'encreuaments entre Wagner i Liszt, i les seves trajectòries. El violoncel·lista alemany Daniel Müller-Schott serà la segona actuació d'aquest nou cicle.

La festa dels 25 anys, a càrrec de Comediants

El Petit Peralada d'enguany ha quedat reduït a una sola festa, la que commemorarà els 25 anys del Festival. S'ha confiat a Joan Pons i el grup Comediants, que han ideat un espectacle que recorrerà la vila de Peralada com a 'cartutx final' de la festa. Així, Comediants podrà recuperar la seva Eurídice, el Papageno de la Flauta Màgica o qualsevol muntatge anterior en una festa que, amb berenar inclòs, donarà pas a la festa més nocturna amb els castells de foc. L'objectiu d'aquesta celebració és poder combinar el gust musical dels adults amb les necessitats dels més petits.

25 anys en una exposició

'No podíem celebrar 25 anys sense rendir-nos culte', ha declarat Oriol Aguilà. Per aquest motiu el Festival Castell de Peralada ha preparat una exposició que recull els 25 anys d'història del certament. En una 'premiere' a Barcelona, i eminentment a través de fotografies, els espectadors podran recordar totes les actuacions que s'han fet els estius a Peralada. Per Aguilà és una mostra que 'fa tombar d'esquena' perquè es veu com un experiment s'ha convertit en tot un referent. L'exposició es podrà veure durant el Festival a la mateixa població de Peralada mentre que després viatjarà a Girona, Perpinyà, Madrid, Brussel·les i Figueres.

Una exposició sobre la cuina il'òpera acabarà de completar la programació del Festival, juntament amb la mostra de Jardins de Paper, que treurà la biblioteca del castell a l'abast del públic.

Ferran Mascarell elogia el Festival

El conseller de Cultura Ferran Mascarell ha acompanyat els organitzadors en la presentació del Festival. Mascarell ha destacat que és un festival 'fet des de la voluntat de la societat civil' perquè qui s'hi juga els diners són les empreses que fan una aposta per la cultura. Per això, encara més cal destacar-ne la qualitat d'aquesta programació, ha afegit Mascarell. Ha defensat la iniciativa del Grup Peralada com a pioners en 'una manera d'entendre l'estiu' que s'ha anat mantenint amb la qualitat com a principal condició. Per Mascarell 'és un festival extraordinàriament honest' i per això cal 'posar-lo en relleu'. Mascarell també ha volgut destacar que l'aportació de l'administració és mínima però que 'el festival no serà millor perquè hi posem més o menys diners, sinó perquè té un nucli dur, capaç de convèncer la gent'.

El Festival tindrà lloc entre el 15 de juliol i el 15 d'agost, i el preu de les entrades s'ha intentat mantenir similar al dels altres anys per tal de poder arribar a públic català espanyol i també francès. El Festival posa a disposició dels espectadors també, abonaments especials per tal de poder gaudir del màxim d'espectacles possibles. EL 16 de maig vinent es posaran a la venda totes les localitats.