Només el PP vota a Girona en favor de comunicar a l'Estat els immigrants empadronats sense papers

La portaveu dels populars, Concepció Veray, ha dit que el seu objectiu no era crear 'confrontació'

L'exposició de la portaveu del PP ha volgut remarcar que la moció no persegueix 'crear tensió o confrontació' i també ha indicat que, pel seu partit, la immigració 'regular' ha estat bona. 'La immigració és bona sempre que vingui de manera regular i ordenada, que els que vinguin tinguin contracte de treball', ha indicat Veray que també ha dit que, amb la crisi, ara els immigrants són 'els que pateixen més l'atur'.

La portaveu popular ha demanat el suport de la resta de grups justificant que la moció només demana un 'compliment estricte' de la llei vigent. 'No es pot acusar al meu partit de generar confrontació quan només demanem l'aplicació de la llei, això és confondre l'opinió pública', ha manifestat.

Aquests arguments, però, no han convençut cap dels grups que formen el ple de l'Ajuntament de Girona. Per una banda, ICV ha retret a Veray presentar una moció 'forçada' pel seu partit. Com ho han fet també els altres grups, Olóriz ha dit que aquesta moció 'és innecessària' perquè les dades del padró contenen informació que l'administració de l'Estat ja pot consultar quan ho cregui convenient. 'Si l'Estat necessita cap informació ja la demana', ha indicat. Per això, el portaveu d'ICV ha dit que la proposta del PP 'no és una sortida pel complex element de la immigració'.

Des d'ERC, el regidor de Joventut, Quim Ayats, ha afirmat que aquesta moció 'respon més a una estratègia electoral més que cap anàlisi de la ciutat de Girona'. Aquesta acusació l'ha justificat Ayats recordant que al text de la moció no apareix en cap moment la paraula 'Girona' ni cap dada referent a la ciutat. 'El padró no és una eina de política d'estrangeria, és ineficaç el que ens proposen', ha respòs Ayats als populars.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el líder de CiU, Carles Puigdemont, que ha dit que el PP 'es podria haver estalviat aquesta moció' perquè Girona 'no té problemes amb els residents il·legals sinó amb els delinqüents que s'han de perseguir siguin d'on siguin'. Aquesta afirmació ha provocat la resposta de la líder popular que ha defensat que no havia fet cap relació d'idees entre immigració i delinqüència en la seva exposició de la moció.

'Atia un conflicte que societats modernes no volen alimentar, si no hi ha conflicte, encendre'ls és de gran irresponsabilitat', ha etzibat Puigdemont a Veray. El portaveu convergent, com també ho ha fet ERC, ha recriminat a Veray que el seu partit a Badalona hagi protagonitzat l'afer del repartiment de futlletons xenòfobs en contra dels ciutadans d'origen romanès. 'Els romanesos són ciutadans europeus de ple dret, vostès no poden presentar-se com una opció seriosa pels ciutadans de Catalunya i de Girona', ha manifestat.

Des de les files del PSC, la regidora Victòria Saget ha recordat que el padró és un document administratiu. 'Li recordo que és un dret i un deure dels ciutadans empadronar-se i que els ajuntaments tenim l'obligació d'inscriure tots els que viuen al municipi segons marca la llei', ha explicat. Per la seva banda, l'alcaldessa, Anna Pagans (PSC), ha coincidit en qualificar 'd'absolutament innecessària' la moció perquè, segons ha dit, el que es practica des del govern municipal són les polítiques d'integració 'des de totes les vessants'.

S'inverteixen els papers en la moció sobre l'Estatut

La situació s'ha invertit del tot quan s'ha votat la segona moció de la nit. La proposta, presentada per tots els grups excepte el PP, recull reafirmar el compromís de l'ajuntament amb l'Estatut 'com una expressió més de lleialtat a les institucions' que s'ha dotat del poble de Catalunya. També s'ha votat l'adhesió a la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya en favor de l'Estatut el 29 d'abril del 2010.

En aquest cas, el PP ha estat l'únic partit que no ha donat suport al text - que s'ha aprovat per 22 vots a favor i 2 en contra- i ha defensat que, amb aquests debats, s'està 'fomentant la desafecció dels ciutadans vers la política'. ERC, que ha manifestat no subscriure la moció, ha votat a favor.

 

  • Veray diu que no persegueix la confrontació amb la presentació de la moció i que només volen que s'apliqui 'estrictament' la llei