Girona aprova el nou cartipàs municipal per majoria amb els vots de CiU, PSC i PP

Les crítiques a la nova figura del gerent i el nomenament de Pia Bosch com a Cap de l'Oposició centren el debat al ple municipal

Girona ja té nou cartipàs municipal. A banda de la d'Alcaldia, la nova organització divideix l'Ajuntament en quatre grans àrees: Ciutadania, Promoció i Ocupació, Hisenda i Gestió Municipal i Serveis a les Persones. El govern en minoria de CiU ha tirat endavant el cartipàs amb una àmplia majoria, gràcies als acords que ha segellat amb el PSC i el PP, i que li han donat els vots a favor de les dues formacions.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha agraït tant als socialistes com als populars "l'esforç" i la "mostra de responsabilitat" que han fet donant-los suport. Puigdemont ha posat els acords amb socialistes i populars com a exemple de la "política de mà estesa i de diàleg constant i permanent" que vol fer el nou govern.

L'alcalde també ha dit, però, que és molt conscient que aquests pactes "no són un xec en blanc ni un aval", perquè el govern en minoria l'obliga a guanyar-se els acords "amb el dia a dia". Segons ha concretat Carles Puigdemont, la nova organització municipal permetrà un estalvi d'aproximadament mig milió d'euros a l'Ajuntament de Girona.

Vot de confiança

Per la seva banda, tant la portaveu del PSC com la del PP, Pia Bosch i Concepció Veray, han justificat el seu suport al nou cartipàs per "responsabilitat". Bosc ha assegurat que, tot i que el seu grup no comparteix la nova organització -perquè dilueix àrees com Urbanisme o Cultura- cal "donar un vot de confiança" al govern de CiU perquè "s'organitzi i comenci a treballar".

La portaveu popular, Concepció Veray, ha dit que el nou govern encapçalat per Puigdemont es mereix "els 100 dies de gràcia" i que, per aquest motiu, calia tirar endavant el cartipàs. Això sí, Veray tampoc s'ha amagat de dir que, al seu parer, els deu regidors de CiU formen un govern en minoria "dèbil i inestable".

El suport que tant PSC i PP han donat al cartipàs no s'ha estès a la resta de membres de l'oposició. ICV s'ha abstingut en la votació i el seu portaveu, Joan Olòriz, ha retret a Pia Bosch que no adoptés la mateixa postura. "En comptes de votar a favor d'una determinada organització que no agrada, el més sensat en aquests casos és abstenir-se", ha dit Olòriz a la portaveu socialista.

Practicar la bigàmia

Olòriz també ha acusat el nou alcalde, Carles Puigdemont, d'haver practicat la "bigàmia" i buscar "dos amors" a l'hora d'anar a buscar suports per aprovar el cartipàs. L'alcalde li ha respost, en to irònic, que a ell també l'estimava, en referència al fet que CiU també va mantenir converses amb els ecosocialistes per segellar un pacte.

Finalment, els regidors de la CUP i Reagrupament han votat en contra el nou cartipàs. El seu portaveu, Jordi Navarro, ha lamentat que la nova organització relega l'àrea de Participació Ciutadana i ha criticat Puigdemont per haver-se "despenjat amb un pacte amb la dreta espanyolista" -en referència al PP- i haver constituït un nou tripartit "insòlit i inèdit"per assegurar-se tirar endavant el pressupost.

El gerent i la Cap de l'Oposició centren les crítiques

El ple extraordinari de cartipàs ha estat marcat, sobretot, per les crítiques a la creació de la nova figura de gerent i al nomenament de Pia Bosch com a Cap de l'Oposició. En relació al nou càrrec de confiança, que ostentarà Albert Riera, tant la CUP com ICV han criticat a Puigdemont que el seu nomenament es fes "a dit" per decret d'alcaldia i no per concurs.

Els dos grups també han atacat el sou que cobrarà Riera, i que serà de 72.000 euros anuals. "Aquest no és un bon principi i es contradiu amb l'estalvi anunciat; a més, aquesta figura pot complicar el funcionament municipal", ha dit Olòriz. "El sou és abusiu i, a més, ens fa por perquè veiem que la nova figura gerencial és sinònim d'aplicar criteris de l'empresa privada a l'administració pública", ha dit Navarro.

El nou alcalde, per la seva banda, ha defensat la nova figura del gerent i ha assegurat que, en cap cas, significa aplicar directrius empresarials al consistori. "La direcció de l'Ajuntament si es pot dir així, no ho oblidi, correspon a l'alcalde i a ningú més", ha dit al portaveu de la CUP.

El punt de l'ordre del dia que recollia la creació de la nova figura de gerent s'ha aprovat, però aquí la majoria del cartipàs s'ha diluït. Només CiU i el PP hi ha votat a favor (sumant tretze vots), mentre que el PSC s'ha abstingut, no per estar en contra de la nova figura, sinó perquè considera que no ha de ser un càrrec de confiança. Aquí, tant ICV com la CUP hi ha votat en contra.

Protagonisme personal

L'abstenció del PSC a l'hora de votar la nova figura del gerent ha passat al PP quan ha tocat ratificar el nomenament de Pia Bosch com a Cap de l'Oposició. En aquest punt, només CiU i els socialistes hi ha votat a favor, però els disset vots dels dos grups han permès aprovar el nomenament. El PP s'ha abstingut, i ICV i la CUP hi ha votat en contra.

De fet, durant bona part del ple, la nova figura de Cap de l'Oposició ha centrat les crítiques dels populars, ecosocialistes i el portaveu de la CUP. Tots s'han queixat que el nomenament de Pia Bosch menysté la resta de grups municipals. "Ser cap de l'oposició no és una gràcia que es dóna, sinó que cal guanyar-s'ho", ha afirmat Joan Olòriz.

"Hi ha acords on s'ha pactat el protagonisme personal d'alguns", ha dit Concepció Veray. I Navarro, per la seva banda, ha afegit: "És un error diferenciar de manera tan clara un grup de l'oposició sobre la resta, independentment del número de regidors, tots hem de ser tractats per igual".

La portaveu del PSC, i ara nova Cap de l'Oposició, ha dit que ella donava "una importància relativa" a la designació. Finalment, l'alcalde Carles Puigdemont ha volgut entrar al debat per dir que era ell qui havia ofert el càrrec a Pia Bosch, i que havia fet la proposta "per coherència", perquè durant el darrer mandat -quan CiU estava a l'oposició- ell mateix l'havia reclamat i no se li havia concedit.