El PSC acorda amb CiU facilitar l'aprovació del cartipàs a l'Ajuntament de Girona

Pia Bosch serà designada Cap de l'Oposició sense que això impliqui cap retribució econòmica addicional

Amb el compromís de "facilitar la governabilitat de la ciutat", segons informa en un comunicat, el PSC ha tancat aquest dimarts un acord amb CiU per facilitar l'aprovació del cartipàs municipal que es votarà en el ple d'aquest vespre.

El document que han rubricat el portaveu convergent Carles Ribas i la socialista Pia Bosch se centra al voltant de sis punts. En el primer, batejat com a 'Pla estratègic Pacte x Girona', CiU i el PSC es comprometen a iniciar un debat "amb tots els agents públics i privats" per consensuar com es vol que sigui la Girona dels propers 15 anys.

El procés per fer realitat aquest pla s'engegarà al primer ple ordinari del mandat. Segons recull el pacte, una comissió serà l'encarregada d'elaborar el document. Aquesta comissió tindrà una vicepresidència "amb funcions de direcció executiva", que ostentarà la portaveu socialista Pia Bosch.

L'acord per elaborar el pla estratègic estableix que "la dinamització econòmica i la generació d'ocupació" seran els eixos principals del document. I precisament, el segon punt de l'acord entre CiU i el PSC recull el compromís de l'alcalde i de l'equip de govern per dissenyar -i consensuar amb la resta de grups- "un pla d'ocupació juvenil per als propers quatre anys".

El seguiment d'aquest pla es portarà a terme a través d'un grup de treball, que presidirà un regidor socialista.

Compromís ferm per al nou Trueta

El pacte entre CiU i el PSC inclou també un dels cavalls de batalla dels últims anys a la política municipal gironina: el nou Hospital Josep Trueta. Aquí, tant l'alcalde com l'equip de govern es comprometen a "posicionar-se clarament" a favor de la construcció del nou hospital i a fer tot el possible perquè l'equipament s'aixequi "al terme municipal de Girona".

D'altra banda, l'acord també explicita que el nou govern instal·larà una comissaria de proximitat de la Policia Municipal al barri de Santa Eugènia. La comissaria s'ubicarà a l'edifici municipal en construcció de la plaça Leo Johè.

L'acord també inclou el compromís perquè el PSC tingui representació en el debat sobre el futur de l'aeroport de Girona. En aquest sentit, un dels punts explicita que s'estudiarà la incorporació de l'ajuntament a l'organisme Airport Regions Conference (ARC), i que un regidor socialista formaria part de la delegació de Girona.

D'altra banda, en cas que es creés un comitè de noves rutes a l'aeroport de Girona, els socialistes també hi tindrien representació.

En l'últim punt es diu que es designarà per decret d'alcaldia la portaveu del principal grup de l'oposició com a Cap de l'Oposició, un càrrec que assumirà Pia Bosch. Bosch gaudirà del tractament "institucional i protocol·lari equivalent al d'un tinent d'alcalde", sense que això suposi rebre una retribució econòmica addicional.

Compromisos programàtics

Fins al moment de la votació del cartipàs, no se sabrà si el PSC, que té set regidors, votarà a favor o s'abstindrà. La portaveu socialista, Pia Bosch, ha assegurat que "la posició del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona en el ple d'aprovació del cartipàs d'aquest vespre respondrà a la voluntat de complir amb els compromisos programàtics del nostre projecte i de facilitar la governabilitat de la ciutat".

Bosch ha assegurat que "el treball concertat amb tots els agents públics i privats per dinamitzar l'economia i per generar ocupació, i que no parin els motors, com poden ser l'Hospital Josep Trueta i l'aeroport de Girona, són la prioritat de l'acord que hem signat".