El Trueta fa la primera operació de cervell amb el pacient despert per reduir el risc de seqüeles

L'hospital català que es va estrenar en la tècnica va ser el de Bellvitge fa 12 anys

La tècnica, 'mapping cerebral', consisteix que, una vegada el cervell del pacient és a la vista de l'equip mèdic, l'anestesista el desperta i el neuropsicòleg inicia una conversa amb ell. A través d'il·lustracions que li mostra en una pantalla d'ordinador, el pacient raona i explica el que veu. Mentrestant un neurocirurgià inhibeix lleugerament, amb unes pinces electròniques, diferents zones específiques del cervell que envolten la zona tumoral, de manera que quan el pacient s'equivoca al parlar, o raona amb dificultat, evidencia que aquella àrea funcional és intocable per la seva funció vital.

Així, se seleccionen les regions a través de les quals es pot accedir al tumor sense danyar cap zona important, es torna a anestesiar per complet el pacient i s'extreu el tumor. Segons remarca el Trueta, es tracta d'"un pas més cap a una cirurgia més segura", que compta amb la col·laboració del mateix pacient, i que "minimitza el risc" de possibles seqüeles.

La intervenció ha anat a càrrec d'un equip multidisciplinari format per neurocirurgians, neuroanestesistes, neuropsicòlegs i infermeres que han rebut una formació específica prèvia i han fet estades a centres pioners arreu del món. En concret, l'equip està coordinat pel cap de Servei de Neurocirurgia del Trueta, Secundino Martín, i la intervenció va ser efectuada pels neurocirurgians Roser Garcia-Armengol i el mateix Martín, amb la col·laboració del neuropsicòleg Jordi Gich, l'anestesista Emili León i la infermera Carmina Frigola.

Els primers, els hospitals barcelonins

Els primers hospitals catalans que van usar aquesta tècnica són el de Bellvitge, que va practicar-la fa uns 12 anys per primer cop; l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol -Can Ruti, de Badalona (Barcelonès)-, que va iniciar-se en aquesta tècnica fa 4 anys, i l'Hospital del Mar, que l'usa des de fa 2 anys.

Intervencions que inclouen una aturada del cervell

Des de fa set mesos al Servei de Neurocirurgia del Trueta es practiquen intervencions amb neuronavegador, un aparell d'"alta tecnologia" adquirit l'any passat, segons informa l'hospital. Es tracta d'una tècnica de cirurgia assistida per ordinador i que permet avaluar el cervell o la columna vertebral sense afectar-ne el funcionament. Amb aquest temps s'han realitzat una quinzena d'intervencions amb aquesta tècnica, bàsicament en tumors i biòpsies al cervell i en la col·locació d'instrumentació a la columna intentant aconseguir la màxima precisió.

El programa utilitza un sistema electromagnètic de localització i un software que capta imatges de les ressonàncies magnètiques fetes al pacient, i reconstrueix en tres dimensions el seu cervell o columna, el que permet al neurocirurgià tenir una visió global i precisa de la zona afectada, permetent fer un abordatge "amb molta més seguretat i reduint riscos i possibles complicacions", segons concreta el Trueta.

L'objectiu del Servei de Neurocirurgia és practicar unes quaranta intervencions d'aquest tipus cada any.