Relleu en la unitat canina de la Policia Municipal de Girona

Blanca es retira i entra en el seu lloc la Kira

La Blanca, una de les gosses policia de la ciutat de Girona, es jubila. L’animal, de raça pastor alemany, farà deu anys al setembre i es retirarà del servei de forma progressiva per deixar pas a la Kira, una gossa labrador d’onze mesos.

La Kira combinarà les patrulles amb la Lola, l’altra gossa de la unitat, que té set anys i és també una pastor alemany, i amb en Max, un cocker de 9 anys que també es jubilarà properament.

Durant la seva trajectòria professional, la Blanca ha col·laborat en la detenció d’una setantena de persones per delictes diversos, majoritàriament per fets contra la salut pública, i en l’aixecament de 2.700 actes policials per tinença d’estupefaents, algunes de les quals han servit per acabar localitzant centres de venda de substàncies tòxiques en domicilis de Girona i Salt. A més, ha intervingut en actuacions en què s’han arrestat persones que estaven en situació de cerca i/o que tenien antecedents penals i ha actuat en operatius conjunts amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil que han culminat amb la descoberta de plantacions de marihuana en diferents domicilis. Per tot això, com a reconeixement a la feina feta en la lluita contra el consum i tinença de drogues a la via pública, la Blanca va rebre la Medalla al Mèrit per a Gossos Policia que atorga la Unión Nacional de Jefes y Directivos de Policía Local (UNJEPOL) el 2018.

En els últims temps, la Blanca era una gossa de patrulla de proximitat, és a dir, patrullava pels carrers com una agent més, però en els seus inicis com a gossa policia també feia registres a cotxes i inspeccions a domicilis. Darrerament també havia format part de diversos dels programes educatius que imparteix la Policia Municipal de Girona als centres escolars amb l’objectiu de fer més propera la feina policial a la ciutadania.

El guia caní de la Blanca, la Kira i la Lola, en Narcís Romero, va entrar a la Policia Municipal de Girona el març del 2017, juntament amb els seus gossos. Anteriorment, Romero era membre de la unitat canina de Salt –amb la Blanca i la Lola- i, des del 2015, formava part de la patrulla mixta amb la unitat de Girona pels dos municipis. Per aquest motiu, la Blanca havia participat des de llavors en detencions i intervencions diverses a Girona.

El mateix Narcís Romero és qui s’ha encarregat de criar i ensinistrar la Kira com a gossa detectora de substàncies estupefaents, igual com anteriorment havia fet amb la Blanca i la Lola. L’olfacte, l’energia i les mides petites de la Kira –més adequades per fer inspeccions dins de vehicles- són els elements que han estat determinants a l’hora d’incorporar-la a la unitat canina de la Policia. La Kira ha fet formació amb la policia federal de Bèlgica i és capaç de detectar 15 substàncies estupefaents diferents.