Un terç dels presos de Girona que participen en el programa 'Reincorpora' troben feina

Els reclusos s'han format com a electricistes i aprenents de cuina en un projecte que combina formació, serveis a la comunitat i integració laboral

L'Abdelkader Sakali ha de complir una condemna de 3 anys i mig a la presó de Girona. Ara només li queden vuit mesos de presó. És un dels alumnes que s'ha acollit al programa 'Reincorpora' que pretén formar als presos que estan a punt de sortir en llibertat per tal que tinguin un ofici i puguin buscar una feina. Ell fa tres anys que treballa al Parador d'Aiguablava ja que gaudeix d'un tercer grau i, per tant, només ha d'anar a dormir a la presó. "Estic molt content, he après moltes coses i crec que em servirà per trobar feina, la setmana que ve tinc una entrevista", ha explicat.

A més, el projecte també inclou activitats i tallers perquè els presos puguin explicar a la societat què han après i els ciutadans puguin aprofitar els seus consells. El pròxim 21 de juliol, al centre cívic del Pont Major, alguns dels alumnes del curs d'aprenent d'instal·lador faran tallers per explicar com fer petites reparacions i estalviar energia a la llar. "Aquestes activitats els donen confiança en sí mateixos, treballen en equip i han de resoldre petits conflictes a l'hora de preparar els tallers; creiem que així es presenten davant la societat fent una activitat en positiu", ha explicat el responsable tècnic de 'Reincorpora', Josep Oms.

En David és un dels alumnes que ha participat al programa i que serà al centre cívic per donar consells als ciutadans per estalviar energia. "Crec que podem demostrar que els presos podem fer coses com la gent normal", ha explicat en David que, abans d'entrar a la presó, feia de pintor. Actualment és voluntari de la Creu Roja i ha fet el curs d'instal·lador. "Ja he afegit al meu currículum aquesta formació, a veure si hi ha sort"; ha explicat.

Dels 30 reclusos que aquest 2011 s'han apuntat al projecte, deu ja estan treballant en empreses de manera totalment normalitzada. Una xifra que el responsable del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Josep Maria Faura, valora molt positivament ja que considera que la situació d'atur i crisi no afavoreix aquests col·lectius a l'hora de buscar feina. Faura però ha reconegut que els empresaris que han contractat persones que havien estat a la presó fan una aposta valenta -"tenen nassos", ha dit- però que tots repeteixen perquè queden satisfets del "compromís i ganes de treballar" dels exreclusos.

Està previst que a finals d'any es faci un tercer curs -encara per concretar- i que s'hi puguin apuntar 15 reclusos. Els cursos estan adreçats en un 90% a homes i 10% a dones seguint el percentatge real per sexes que hi ha a les presons catalanes. El responsable del projecte, Josep Oms, ha explicat que no tothom pot participar en aquests projectes. Oms ha remarcat que cal tenir "compromís personal" per voler fer un canvi i normalitzar la integració social i laboral després de sortir de la presó. A més, ha remarcat que estan adreçats a persones que gaudeixen d'un tercer grau o que estan a punt de sortir de la presó.