Girona atura la reforma del carrer Migdia per l'aparició d'un pany de muralla de l'antic baluard

Carles Puigdemont es mostra sorprès que abans d'emprendre l'obra no s'haguessin fet cates arqueològiques

Les obres de reforma del carrer Migdia, una de les artèries viàries i comercials de Girona, van començar dilluns passat. Els treballs es divideixen en quatre fases, i en aquesta primera la remodelació afecta l'entorn de la plaça Calvet i Rubalcaba i el carrer Ultònia, que s'estén fins a Bisbe Lorenzana.

En aquesta primera fase es reurbanitzen les voreres de la plaça i es refan totes les clavegueres del carrer Ultònia. Tot i que inicialment estava previst que aquestes obres acabessin a principis d'agost, l'aparició d'un pany de l'antic baluard del Lleó ha obligat a aturar els treballs al sector que dóna al mercat.

Els operaris que aixecaven el paviment de la vorera i de l'aparcament que hi havia fins ara a la zona han descobert el tram de muralla a pocs metres de la superfície. Les restes, que un arqueòleg ha examinat aquesta tarda, estan ben conservades. Com és preceptiu en aquests casos, l'Ajuntament de Girona ha aturat les obres en aquesta zona i ha posat la troballa en coneixement de Patrimoni.

Aquesta tarda, l'alcalde, Carles Puigdemont, s'ha reunit amb els tècnics. Després de la trobada, l'alcalde ha assegurat que "la resta del projecte no queda afectat i intentarem mantenir el calendari". Així doncs, les obres a la part del carrer Ultònia continuen.

Pel que fa a la plaça del Mercat, Carles Puigdemont ha dit que s'estudiarà "posar les restes en valor, perquè es tracta d'un baluard, possiblement del segle XVII, que ja se sabia que hi era però no tan a prop de la superfície". Això sí, l'alcalde ha ressaltat que la solució es consensuarà amb els veïns i comerciants, i se'ls informarà puntualment de tot el que faci referència a les restes i al seguiment de l'obra.

"El regidor de barri ja s'ha posat en contacte amb els veïns i jo mateix m'hi adreçaré per carta", ha dit Puigdemont. A partir d'aquí, dimecres hi haurà una reunió amb Patrimoni per estudiar quines són les passes que cal seguir a partir d'ara, seguint les directrius que marqui Cultura. "En funció d'això i de la solució que puguem adoptar i del canvi de projecte, es reprendran els treballs i es recalcularà el pressupost", ha explicat l'alcalde de Girona.

Sorprès perquè no s'han fet cates

Carles Puigdemont ha dit que, "sens dubte", les restes es preservaran. Puigdemont, però, també ha mostrat la seva sorpresa pel fet que l'anterior Ajuntament hagués engegat els treballs sense fer estudis arqueològics del subsòl.

"Ens hem trobat amb una situació que no prevèiem, perquè suposàvem que calia fer cates prèvies abans d'iniciar un projecte d'envergadura com aquest", ha declarat l'alcalde de Girona. Carles Puigdemont confia però, que la solució que s'adopti "serà bona, no suposarà demora i entrarà dins l'àmbit de la sostenibilitat econòmica".

La reforma del carrer Migdia abasta, en total, 11.590 metres quadrats, des de l'encreuament al carrer de la Creu fins a Jaume I. Els treballs es van adjudicar per poc més d'un milió d'euros (MEUR). Inicialment, el termini de realització de tota l'obra era de deu mesos, i es preveia acabar el maig del 2012.