La Costa Brava registra ocupacions del 80% durant el cap de setmana llarg de Sant Joan

Els apartaments reben més gent que l'any passat i les cases rurals superen el 90%

Les previsions d'ocupació a la Costa Brava durant el cap de setmana llarg de Sant Joan s'han complert lleugerament a la baixa. La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines havia recollit dades entre els seus associats -compta amb més de 1.500 empreses- i preveia que els hotels del litoral registrarien un 90% d'ocupació. Finalment, el global ha quedat deu punt per sota però sí s'ha arribat al 90% previst a Lloret de Mar (Selva) i quasi s'ha aconseguit a la Costa Brava centre, on s'han registrat ocupacions del 86%.

El litoral de l'Alt Empordà és el que ha registrat l'ocupació més baixa, entorn al 60%. El president de la federació, Antoni Escudero, ha explicat que encara hi ha alguns hotels que no han obert i que en aquesta zona de l'Empordà no s'aconsegueixen, tradicionalment, registres tan alts com en d'altres punts del litoral gironí. Escudero ha destacat que Lloret de Mar ha augmentat el nombre de visitants procedents de Rússia i que a la resta del litoral, bàsicament, han estat turistes del país, de la resta de l'Estat i francesos.

Segons les dades de la federació, a la ciutat de Girona només s'han omplert la meitat de llits -la previsió era del 55%- i la resta d'establiments situats a l'interior i comarques de muntanya han registrat ocupacions entre el 30% i el 50%. Per això, Escudero ha ressaltat que durant aquestes èpoques de l'any el turisme es concentra bàsicament al litoral i, en canvi, a l'interior no s'omple mai.

El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ha valorat que "pels temps que corren" el cap de setmana llarg de Sant Joan ha estat "bo" però no s'ha atrevit a fer un pronòstic per a la resta d'estiu perquè reconeix que cada vegada hi ha més reserves a darrera hora.

Escudero també ha explicat que la davallada de vols ha fet perdre "molts turistes" que venien amb el viatge organitzat per ells mateixos i que, sovint, tenien poder adquisitiu "més alt". En canvi, segons Escudero, ha augmentat el nombre de turistes que arriben amb viatges programats per operadors turístics.

Bona ocupació als apartaments

L'Associació d'Apartaments Turístics gestiona 12.000 places en aquest règim d'allotjament a la Costa Brava. A falta de les dades concloents, el seu responsable, Josep Comaposada, ha destacat que el cap de setmana ha anat bé però ha explicat que han estat "estades curtes" i que poca gent s'ha estat de dijous a diumenge a l'apartament.

Comaposada ha explicat que, tot i que encara no hi ha dades, tenen la sensació que ha vingut més gent però tampoc s'ha atrevit a fer previsions d'ocupació per a la resta d'estiu. "La gent ve dos o tres dies abans d'haver fet la reserva i per això no sabem com anirà l'estiu encara, les reserves no hi són", ha explicat Comaposada. El responsable de l'Associació d'apartaments ha dit que, malgrat que hi ha més gent, no notes que la gent "tingui més disposició de gastar diners".

Les cases rurals, quasi plenes

El passat Sant Joan les cases rurals de Girona van penjar el cartell de complert. Segons ha explicat la presidenta de l'Associació Turisme Rural Girona -que representa la meitat de cases de la demarcació-, les cases no s'han omplert del tot però sí han superat el 90%. El fet que el dia de Sant Joan hagi estat un divendres ha afavorit les cases de turisme rural perquè, segons explica Miquel, si la festivitat cau entre setmana no s'omple perquè la gent opta per estades curtes.