Retiren les encavallades de l'antic Cinema Modern de Girona

Forma part de les obres de rehabilitació

L'esquelet de l'antic sostre del Cinema Modern de Girona ja és història. Els operaris han començat a desmuntar les encavallades metàl·liques (unes estructures de ferro triangulars) que era l'únic que quedava del teulat d'allà on hi havia la sala de projecció.

Els treballs formaven part de la segona fase de rehabilitació de l'antic cinema, que s'està reconvertint en un pol d'atracció cultural. Però s'han decidit avançar per agilitzar els enderrocs. La retirada de runa acabarà passat l'estiu i, a partir d'aquí, els operaris començaran a reforçar l'estructura de l'edifici i en reconstruiran la teulada.

En total, la rehabilitació del Modern puja a 3,8 milions d'euros (MEUR), part dels quals es financen amb fons europeus. La primera fase d'obres, que és la que es fa actualment, té un cost d'1,8 MEUR.

Les encavallades era l'únic que quedava del sostre de l'antiga sala de projecció del Cinema Modern. Part del teulat de la sala es va esfondrar l'any 2007, i l'Ajuntament d'aleshores va optar per acabar-lo de retirar tot per motius de seguretat. Des de llavors, les estructures metàl·liques triangulars havien format part de l'estampa de l'edifici.

Aquest matí, les encavallades ja han començat a desaparèixer. I se sumen, així a tots els enderrocs i estructures que s'estan retirant, dins les obres que han de permetre reconvertir l'antic Cinema Modern en un pol d'atracció cultural. Segons explica l'encarregat de l'obra, Cristóbal Cobo, d'entrada els operaris tallen amb una radial els reforços que hi ha entre biga i biga.

Visita la galeria d'imatges de les obres

"Després, es piquen els extrems de cada encavallada per separar-los de la paret; i un cop fet això, amb l'ajuda d'una grua, s'enretira i es baixa fins al terra", concreta Cobo. Un cop aquí, els operaris tallen la biga en diferents parts i se l'emporten. "És una feina relativament senzilla, però cal fer-la ben feta i amb seguretat", precisa l'encarregat.

La retirada de les encavallades formava part de la segona fase de les obres de rehabilitació (quan els treballs se centraran en l'àmbit de l'antiga sala de projecció). Però segons explica el tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, s'ha decidit avançar-la "amb l'objectiu d'agilitzar les feines d'enderroc i facilitar l'organització de les actuacions".

"Les obres avancen a bon ritme, d'acord amb els terminis programats", diu Martí. Es preveu que la retirada de runa i els enderrocs acabin just passat l'estiu. I a partir d'aquí, els operaris se centrin a reforçar l'estructura de l'edifici i reparar-ne el sostre.

El teulat de l'antiga sala de projecció, però, de moment no es reconstruirà. "Es quedarà així i es deixarà per a més endavant, perquè això forma part de la segona fase d'obres", ha dit Cobo.

La primera fase de les obres de rehabilitació de l'antic Cinema Modern va començar el 15 d'abril passat. Aquests treballs tenen un cost d'1,8 MEUR i es preveu enllestir-los el 2021. Inclouen remodelar la tercera planta per situar-hi un centre d'arts i creació (en teatre, cinema i audiovisuals), crear una segona sala de projecció per al Truffaut i condicionar la resta dels espais (els accessos, el vestíbul d'entrada i zones d'exposició).

Escenari per a la dansa

Més endavant, la segona fase del projecte inclourà la reforma de la sala principal de l'antic Cinema Modern, ubicada a la primera planta de l'edifici. Les actuacions permetran que la sala esdevingui un escenari complementari del Teatre Municipal (que es preveu destinar a l'àmbit artístic de la dansa).

El projecte preveu intervenir sobre 2.401,80 metres quadrats, que és la superfície construïda del conjunt actual del Modern. L'edifici es divideix en planta baixa i quatre pisos. L'entrada es farà des del carrer Nou del Teatre, on es donarà accés a les escales i a l'ascensor.

El projecte d'obres es finançarà en part gràcies a la subvenció dels projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) del programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020.