Mas agraeix a Bescanó que aculli la subestació dels 400 kV i demana a més pobles prendre'n exemple

El president de REE diu que les comarques gironines s'han salvat d'una apagada "gràcies a la crisi"

El president de la Generalitat ha inaugurat oficialment la nova subestació de Bescanó (Gironès), que entrarà aquest juny en servei juntament amb el tram dels 400 kV que s'estén des de Sentmenat fins a aquest poble gironí. En total, les obres de la subestació han costat 21 milions d'euros (MEUR), als quals se n'han d'afegir 92 més, que és el cost dels 86,2 quilòmetres d'aquest tram de la MAT.

Durant la inauguració, Artur Mas ha volgut agrair públicament tant a l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, com als habitants del municipi, el seu "sentit de país" per acollir una infraestructura com la subestació. Mas ha recordat que, quan es parla de línies elèctriques, "habitualment tothom mira cap a un altre costat" i s'acostuma a dir: "A casa meva, no".

Per això, el president del Govern ha volgut posar de manifest que l'Ajuntament de Bescanó "ha tingut prou sentit comú per equilibrar l'interès del municipi amb els de Catalunya". Artur Mas ha volgut, d'aquesta manera, fer una crida a tots aquells pobles afectats per infraestructures que els han de creuar, ja siguin ferroviàries, viàries o energètiques.

En aquest sentit, el president ha afirmat que, tot i que potser és "molt demanar", li agradaria que Bescanó servís "com a exemple" per a aquests altres municipis, perquè també pensin amb "sentit global de país". En referència a la subestació dels 400 kV, el president de la Generalitat l'ha definida com "una infraestructura del segle XXI".

Artur Mas no ha volgut passar per alt que, tant el tram dels 400.000 volts entre Sentmenat i Bescanó, com la subestació que avui s'ha inaugurat, són la primera peça per a la futura interconnexió amb França. Per això, el president ha assegurat que "aquells països que es vulguin reactivar, cal que tinguin infraestruc6tures posades al dia i interconnectades".

Salvada gràcies a la crisi

El president de Red Eléctrica, Luis Atienza, ha definit el projecte dels 400.000 volts de "vital" per a les comarques gironines, i "determinant" per a Catalunya. Per Atienza, la MAT "es justifica per ella mateixa" des del moment en què "permetrà garantir la qualitat del subministrament" al territori.

En aquest sentit, el president de REE ha assegurat que les comarques gironines s'han salvat d'una apagada "gràcies a la crisi". "És una paradoxa, però estàvem al límit de poder atendre la demanda punta en moments extrems", ha precisat Luis Atienza.

El president de la companyia també ha assegurat que "no és fàcil justificar la necessitat de les línies". En aquest punt, Atienza també ha dit que no s'ha sabut explicar als ciutadans els riscos i el cost -econòmic i social- que suposa una apagada.

El directiu de REE també ha recordat que tampoc s'ha sabut explicar bé la compactació de línies que es farà un cop la MAT estigui aixecada. "Quanta gent sap que desmantellarem més quilòmetres dels que construïm?", s'ha preguntat Atienza. El president ha volgut fer referència al fet que es desmantellaran 92,8 quilòmetres de línies ja existents, mentre que el tram dels 400.000 volts entre Sentmenat i Bescanó en suma 86,2.

El cigró de la sabata

Per la seva banda, l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, ha assegurat que la inauguració de la subestació suposa "el final d'una fase" i li permet treure's "el cigró" que ha portat a la sabata durant els darrers dotze anys, quan es va començar a parlar de la infraestructura. L'alcalde també ha reconegut que haver de gestionar una obra com aquesta ha estat "dur".

"Ha donat la sensació que nosaltres planificàvem o fèiem l'obra i no ha estat així; nosaltres hem treballat perquè l'obra es fes bé i, en aquest sentit, hi hem introduït canvis importants fruit del diàleg amb Red Eléctrica", ha assegurat Xavier Soy.

La subestació de Bescanó és la primera dels 400.000 volts que entrarà en servei a les comarques gironines. La posada en tensió es farà aquest mateix mes de juny, coincidint amb el tram de la molt alta tensió que s'estén entre Sentmenat-Vic-Bescanó.

Des d'aquí, la línia s'encaminarà cap a l'Alt Empordà, on hi arribarà aèria. A l'alçada de Santa Llogaia d'Àlguema, però, els 400 kV se soterraran en rasa i, després, creuaran la frontera per un túnel paral·lel al que ja existeix del TAV. La interconnexió serà una realitat l'any 2014 i el cost global del projecte és de 571 MEUR.