Ecosol obre una nova línia de muntatge de bicicletes a Vilablareix

Aqeusta dona feina a onze persones en risc d'exclusió

Ecosol, l'empresa d'inserció de Càritas Girona, ha posat en marxa una nova línia de muntatge de bicicletes a les instal·lacions de Vilablareix (Gironès) que dona feina a onze llocs de treballs. Els treballadors tenen entre 18 i més de 50 anys i estan en risc d'exclusió social.

Aquesta nova línia se suma a les dues que ja tenien amb 24 treballadors. Amb les tres línies en marxa es preveu una producció de 90.000 bicicletes a l'any per a la firma TNT Cycles. El programa, finançat pel Fons Santander Responsabilitat Solidari, també inclou la formació dels treballadors en el muntatge i manteniment de bicicletes elèctriques, una modalitat amb la qual no s'havia treballat fins ara. Una part del a producció de la nova línia de muntatge també són elèctriques.

La primera línia de muntatge de bicicletes es va crear el 1995 dins el projecte Treball Protegit de Càritas Girona, en un moment en el qual no hi havia un marc legal que regulés les empreses d'inserció sociolaboral. L'any 1998 es va crear la segona línia i, el 2006, tota l'activitat es va traspassar a l'empresa d'inserció Ecosol.

La gerent de l'empresa, Anna Güell, ha explicat que la tercera línia es va posar en marxa el maig d'aquest any aprofitant que el sector de la bicicleta i la mobilitat sostenible van en augment. "A Girona s'està promocionant molt, tant a nivell turístic com econòmic", ha detallat. I aquesta oportunitat de negoci s'ha complementat amb el suport de TNT Cycles que és qui els fa els encàrrecs de muntatge i també qui els ha cedit la nau de Vilablareix (Gironès) on hi ha les tres línies. Es preveu que, a l'any es produeixin 90.000 unitats a raó de 30.000 bicis per cada cadena. A la setmana, calculen que es munten unes 150 unitats a cada línia.

Actualment, la nova línia dona feina a onze persones en risc d'exclusió social i s'afegeixen a les 24 que ja treballen en les dues altres línies. D'aquest total de 35 persones, 32 són llocs de treball d'inserció amb persones derivades de serveis socials a les que Càritas Girona fa un seguiment, acompanyament i formació durant un període que va d'entre els sis mesos i un màxim de 36 mesos. I els tres treballadors restants són els caps de cadena que estan en plantilla per supervisar tot el procés. A més, els treballadors reben el suport i acompanyament de les tècniques de l'àrea d'Inserció i Formació d'Ecosol.

Els perfils dels treballadors són molt diversos. Des de joves extutelats per la Generalitat de 18 anys fins a persones de més de 50 anys. Algunes son de nacionalitat espanyola i d'altres d'origen estranger. La gerent ha explicat que aquest tipus d'activitat facilita la reinserció laboral de les persones, entre altres coses, perquè permet aconseguir "un producte acabat i comprovar que el seu esforç té un resultat".

La incorporació de bicis elèctriques

Una de les novetats és que per primer cop la nova cadena de muntatge inclou també bicicletes elèctriques juntament amb d'altres models que no ho són. De fet, el programa, que està finançat pel Fons Santander Responsabilitat Solidari, també inclou la formació dels treballadors en el muntatge i manteniment de les elèctriques perquè s'ha vist que també és un sector on hi ha oportunitats laborals.

Els treballadors de la cadena de muntatge treballen una jornada completa amb horari continuat des les set del matí fins a les tres de la tarda. D'aquesta manera, poden fer la formació després. En aquesta nova promoció per primer cop ha entrat una dona a la cadena de muntatge, un fet que l'empresa veu com a molt positiu per trencar estereotips i posar el focus en les capacitacions de les persones. Es tracta de la Flor Alicia, de 54 anys i procedent de Colòmbia. Explica que abans havia treballat en una cadena de muntatge durant 13 anys però que es va quedar sense feina perquè va tancar. "Estic molt contenta; ara tinc un contracte d'un any i depèn de si soc bona perquè em renovin", afegeix.

A banda de la cadena de muntatge, també s'ha creat un grup de treballadors (tres a l'estiu i dos a l'hivern) que es dediquen a reparar i fer el manteniment de les bicicletes d'establiments hotelers i cases rurals a comarques gironines que Ecosol els lloga. "Així tenim un grup de persones que, un cop assolits els punts de muntatge, poden passar a un següent punt de millora professional com és la mecànica i ser polivalents per trobar una feina al mercat laboral un cop finalitzat el contracte d'inserció amb Ecosol", remarca Güell.

Durant l'any passat, Ecosol va contractar 133 persones en procés d'inserció laboral amb una estada mitjana de 24 mesos. Un 49% de les persones que van finalitzar l'itinerari formatiu van aconseguir inserir-se laboralment a una empresa tres mesos després. El muntatge i reparació de bicicletes ja és l'activitat principal de l'entitat amb el major nombre de llocs de treball. També tenen altres itineraris formatius com el manteniment integral d'edificis, recollida de roba i llibres de segona mà o la confecció de bosses reciclades, entre d'altres.