El mestre de les fugues, Erik Ferdinand, arriba a Girona entre un fort desplegament policial

Està acusat de vendre cotxes robats i tenir un arsenal d'armes i explosius · Va escapar de la presó de Lantin amb un helicòpter

Erik Ferdinand està considerat un pres amb alt risc de fuga i cada vegada que l'han de traslladar despleguen un fort dispositiu policial per evitar sorpreses desagradables. Aquest dijous, l'acusat ha arribat a l'Audiència de Girona on l'han jutjat per vendre cotxes i motos robades, tenir un arsenal d'explosius i armes a una masia de Maià de Montcal i per tenir fins a set identitats diferents amb documents falsificats. Ferdinand s'enfronta a 14 anys de presó.

Els Mossos d'Esquadra han pràcticament blindat els accessos a l'Audiència de Girona amb agents armats amb metralletes i agents de paisà que controlaven la zona. Ferdinand ha arribat amb un cotxe no logotipat i custodiat per una vintena de mossos que han controlat tots els seus moviment. Els fets que han arribat a judici aquest dijous es remunten al 16 de gener de l'any 2004 quan la Guàrdia Civil va detenir Ferdinand juntament amb la seva parella menor d'edat i dos suposats còmplices més a la masia Can Xacó de Maià de Montcal.

Mentre la Guàrdia Civil registrava el mas, Ferdinand i els altres detinguts estaven emmanillats a una de les habitacions i custodiats per dos agents. L'acusat va aprofitar que els agents es van despistar un moment per saltar per la finestra i fugir camp a través. "Vam seguir tots els protocols però va passar el que va passar", ha explicat un dels agents que diu que, malauradament, quan van separar els quatre detinguts van posar Ferdinand al costat de la finestra i ho va aprofitar per escapar. La Guàrdia Civil va organitzar controls per trobar-lo però no va aparèixer fins que temps després el va detenir la policia belga.

Però la fuga més espectacular, apte per convertir-se en un guió de pel·lícula, va ser des de la presó belga de Lantin on hi va anar a parar després que el detinguessin per intentar colar xecs en fals en una estafa a un empresari. El 15 d'abril, mentre estava a la presó, dos còmplices seus van segrestar el pilot d'un helicòpter i el van obligar a anar fins a la presó on van recollir Ferdinand que fa fugir davant l'estupefacció de la resta de reclusos. Finalment, van localitzar i detenir l'acusat i el van traslladar al país el 2010 per respondre pels delictes del 2004.

Durant el judici, Ferdinand ha declarat que va fugir perquè va tenir "por" quan va veure que la policia trobava explosius i armes dins la masia. El processat ha assegurat que ell no sabia que hi hagués aquest arsenal dins la casa i explica que pensava que els cotxes que hi havia a l'exterior i que eren robats eren del propietari de la casa. També ha declarat que ell no vivia habitualment a la casa, sinó que hi havia anat a passar uns dies i s'han desvinculat dels documents d'identitat falsos amb fotografies seves que hi havia. "No els havia vist ni tocat mai", ha assegurat.

El fiscal manté la petició de 14 anys de presó per a Ferdinand per tinença il·lícita d'armes, d'explosius, receptació i falsedat documental. La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, en demana l'absolució perquè considera que no hi ha proves que demostrin la seva culpabilitat i també perquè hi ha hagut errors processals com que l'ordre d'entrada i registre està datada un dia després del que es va fer i que l'ordre d'extradició no incloïa un dels delictes.

La secció quarta de l'Audiència de Girona resoldrà aquestes qüestions prèvies a les que el fiscal s'ha oposat en sentència. El cas ha quedat vist per a sentència i Erik Ferdinand ha tornat a la presó de Quatre Camins on està en un mòdul d'alta seguretat envoltant de fortes mesures de seguretat.