L'ozó troposfèric torna a superar el llindar d'alerta a la població per l'onada de calor

La radiació solar i les altes temperatures han afavorit l'augment d'aquest contaminant

L'ozó troposfèric (O3) ha tornat a superar el llindar d'alerta a la població per l'onada de calor, segons ha indicat el Departament de Territori i Sostenibilitat. La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) va mesurar ahir dimarts nivells molt d'aquest gas a la Plana de Vic, on s'ha superat el llindar d'alerta a la població a l'estació de Vic.
També s'ha sobrepassat el llindar d'informació a la població a la mateixa zona als punts de mesurament de Vic, Tona i Manlleu, i a l'estació del Montseny de les Comarques de Girona. La persistència de la situació anticiclònica amb radiació solar i temperatures elevades fa indicar, segons les mateixes fonts, que aquest dimecres també es poden assolir nivells entre moderat i alts d'O3.
 
L'ozó és un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen (NOx) i els compostos orgànics volàtils (COV).

Les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l'ozó. Des de Territori i Sostenibilitat s'indica que les accions que s'estan duent a terme per reduir un d'aquest contaminants primaris, el diòxid de nitrogen, a Barcelona i la seva conurbació són "fonamentals" per rebaixar també l’ozó.