Girona vol blindar l'accés a comptadors de llum per acabar amb el frau elèctric

Prendran exemple de les mesures aplicades a Sant Adrià del Besós

L'Ajuntament de Girona aposta per unificar els comptadors en un sol espai i situar-hi portes blindades per evitar que es pugui punxar el subministrament. La regidora de Drets Socials, Núria Pi, ha detallat que estan analitzant el pla pilot desplegat al barri de la Mina per adaptar-lo a la ciutat.

Segons ha explicat Pi al ple, estan "valorant seriosament" l'opció d'aplicar-lo al barri de la Font de la Pólvora, on hi ha talls de llum constants que la companyia elèctrica atribueix al frau. A la Mina, han centralitzat els comptadors i els han protegit amb portes metàl·liques i alarmes per evitar que es manipulin per fer connexions fraudulentes.

La regidora ho ha anunciat durant la seva intervenció en el debat d'una moció relacionada amb els talls de llum que ha presentat el grup de Ciutadans i que s'ha aprovat amb els vots dels regidors de Cs, els de Guanyem Girona i els del PSC.

La moció reclama sol·licitar una auditoria a Endesa sobre l'estat de les instal·lacions, els consums, les potències i les incidències en el servei de subministrament. A més, també exigeix que es garanteixi el subministraments als veïns que pateixes talls de llum tot i pagar les quotes, alhora que planteja que se'ls compensi o que l'ajuntament els recolzi si reclamen a la companyia.

El ple també ha acordat estudiar la possibilitat que l'ajuntament es personi com a acusació particular contra aquells veïns que, a banda de punxar la llum, ho facin per cometre delicte com tenir plantacions de marihuana d'interior. Finalment, insten Endesa a revisa periòdicament la xarxa per garantir la continuïtat del subministraments.

Tot els grups han coincidit a destacar que els talls constants del subministrament és un problema greu però han reclamat no "criminalitzar" o "estigmatitzar" tot un barri pels delictes que cometen "una minoria". També subratllen impulsar una altra campanya informativa perquè aquells veïns que no tenen regularitzada la situació puguin fer-ho.

Pla d'habitatge

Al ple d'aquest dilluns també han aprovat una altra moció, aquesta presentada per Guanyem Girona, que fixa un calendari a l'elaboració del Pla Local d'Habitatge. Tots els grups excepte Cs hi han votat a favor.

Segons estableix la moció que han aprovat, el pla s'ha d'elaborar en un termini de sis mesos i inclourà un estudi d'impacte dels habitatges d'ús turístic al mercat d'habitatge de lloguer. A més, dona suport a endegar un procés participatiu que tingui en compte els diferents sectors implicats (associacions de veïns, agrupacions professionals, tècnics i serveis socials) i que es convoqui la Taula Local pel Dret de l'Habitatge després de l'estiu.

Els grups han subratllat que en els darrers anys, sobretot arran de la crisi econòmica, els preus dels lloguer s'han convertit en inassolibles per a bona part de la població i que cal treballar coordinadament per trobar mesures que garanteixin l'accés a l'habitatge dels gironins.

12 càmeres unipersonals

També ha passat pel ple de juliol un decret signat per l'anterior regidor responsable de la Policia Municipal, Eduard Berloso, aprovant la compra de dotze càmeres unipersonals de les que els agents duen a la roba. El regidor de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha demanat "transparència" i que les imatges enregistrades siguin públiques. L'alcaldessa Marta Madrenas ha exposat que elaboraran un protocol per determinar com s'utilitzen i com s'analitzen les imatges per garantir tots els drets.