L'excap de la Regió d'Emergències de Girona declara per la protesta dels Bombers després de l'1-O

Cano sosté que aquell dia no estava de guàrdia

L'excap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, ha declarat aquest dimecres als jutjats de Girona com a investigat pel comboi de protesta que van fer els Bombers davant la Guàrdia Civil l'endemà del referèndum.

El 12 de juny passat, el jutjat ja va citar a declarar tres comandaments dels Bombers per aquesta causa. Entre ells hi havia el cap de la Regió d'Emergències, Antoni Rifà (a qui ara fa escassament una setmana ha substituït l'inspector Jordi Martín).

L'endemà del referèndum, però, Rifà encara no estava al capdavant de la Regió d'Emergències de Girona. Qui n'era el cap era el sotsinspector Enric Cano. Per això, el jutjat ara l'ha imputat a ell i l'ha citat a declarar, per veure quin paper va tenir amb el comboi de protesta dels Bombers l'endemà de l'1-O.

Segons recull la denúncia de la fiscalia, aquell matí, set vehicles logotipats del cos que portaven "cartells favorables al referèndum" van passar per davant de la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Feien sonar els clàxons i duien les sirenes enceses. La investigació detalla que els bombers van proferir "insults i expressions" de menyspreu als agents i que també els van fer la botifarra. Després, el comboi va enfilar cap al centre de la ciutat, fins arribar a la plaça del Vi (on s'havia convocat una concentració).

Durant la declaració d'aquest matí, el jutjat ha demanat a Enric Cano quin rol va tenir aquell dia. L'excap de la Regió d'Emergències, que ha declarat assistit per l'advocat de la Generalitat, ha respost que el 2 d'octubre del 2017 ell no es trobava de guàrdia. I que segons el nou decret que havia emès la Generalitat, les seves funcions eren "només administratives". "La potestat per treure els vehicles del parc no era meva, jo no n'era el responsable", ha dit Cano.

"En desconeixia el recorregut"

Davant la magistrada d'instrucció 2, l'excap de la Regió d'Emergències ha explicat que aquell dia a ell només se li va notificar que els vehicles de Bombers participarien a la concentració que es feia a la plaça del Vi. "No sé ni per on van passar ni què van fer, en desconeixia el recorregut; simplement jo vaig demanar si tenien autorització i se'm va dir que se'ls havia donat per part de la sala central de Catalunya", ha afirmat Cano.

Durant la seva declaració, Cano sí que ha admès que aquell 2 d'octubre ell va participar a la concentració. Ho va fer uniformat, i perquè la Direcció General ho havia autoritzat. "Em vaig manifestar com tantes altres vegades ho hem fet, per exemple amb els atemptats o quan hi hagut agressions sexuals; entenc que entra dins aquestes atribucions administratives anar a donar suport a tot aquest tipus de manifestacions", ha indicat l'excap de la Regió d'Emergències.

La investigació està oberta pels delictes de malversació de diners públics i abandonament de destí de funcionari. En el cas de la malversació, seria perquè els Bombers van utilitzar recursos propietat de la Generalitat destinats a apagar incendis i fer salvaments. I pel què fa a l'abandonament de destí, seria perquè –segons detalla la denúncia- "durant hores" la Regió d'Emergències de Girona no va comptar amb aquests efectius "i per tant no haurien pogut atendre qualsevol urgència".