Blanes es prepara per la 49a edició del Concurs de Focs

Començarà el 23 de juliol i acabarà el 27

Blanes (Selva) es prepara per acollir un any més el concurs de focs artificials que acull cada juliol. La Pirotècnica Ferrández, tricampiona del certamen, serà l'encarregada d'obrir una nova edició la nit del 23 de juliol.

El dimecres 24 serà el torn de la italiana Polleggi. Serà la primera vegada que participi en el concurs de Blanes, però arriba amb un palmarès carregat, ja que ha guanyat el primer premi del concurs de focs artificials de Tarragona i Bilbao.

L’endemà tocarà a la Pirotècnia Valenciana. Es tracta d’una companyia que porta molts anys vinculada al certamen de Blanes i el 2008 va guanyar el concurs. El 2009 i el 2012 es va quedar en segona posició.

El dia de la patrona del municipi, Santa Anna, no competirà la pirotècnia romanesa Temexon com s'havia anunciat fa uns mesos per un tema administratiu. La substituirà la Pirotècnia Gironina de València.

I l’encarregada de tancar la programació de la 49a edició el dissabte 27 de juliol serà l’empresa Zaragozana que ja ha participat en deu ocasions al concurs blanenc. En la meitat d’elles, ha quedat en segon lloc i en les altres cinc, en tercera posició.

Els espectacles comencen a dos quarts d'onze de la nit. Els focs es llancen des de la roca i la platja de Sa Palomera, un dels llocs més emblemàtics del municipi.

Aquest dimarts s'ha presentat oficialment el cartell a la sala de plens de l'Ajuntament en un acte presidit per l'alcalde, Àngel Canosa, acompanyat de membres de la comissió tècnica i el tècnic del Departament de Cultura i Festes, Pere Box. Durant l'acte, s'ha destacat que serà el preàmbul de l'edició especial de l'any vinent, moment en què el certamen celebrarà els 50 anys de vida.

15 propostes per participar en el concurs

La comissió tècnica del jurat del concurs ha rebut aquest any quinze candidatures d’empreses per participar en la 49a edició del concurs, set menys que l’any passat. Han predominat les propostes de pirotècnies espanyoles, amb deu candidatures, mentre que cinc empreses estrangeres han manifestat la seva voluntat de participar. Al final, la comissió tècnica ha escollit les cinc pirotècnies que formaran el programa d’enguany.

129.000 euros de pressupost

La 49a edició del Concurs de Focs d’Artifici de Blanes comptarà amb un pressupost de 129.000 euros, 21.000 menys que l’any passat. Aquesta reducció es deu al fet que l’edició anterior es va optar per allargar un dia més el concurs i això va generar una despesa extraordinària per pagar la pólvora que va utilitzar la companyia que hi havia de més.

Dels 129.000 euros d’aquest any, 95.000 d’ells aniran a les pirotècnies perquè puguin comprar tota la pólvora que dispararan en cada espectacle. 26.000 són per a despeses d’organització i logística. Finalment, 8.000 € són per als premis que s’atorguen: 6.000 € per qui es classifiqui en el primer lloc, i 2.000 € pel segon premi.

A banda dels premis en metàl·lic, també rebrà un trofeu coincidint amb el primer dia de la Festa Major del 2020 –igual que enguany el rebrà la Pirotècnia Hermanos Ferrández per tercer any consecutiu-, així com dos contractes més en perspectiva. D’una banda, per tornar a participar en el concurs de Blanes, i de l’altra per tancar la Festa Major de Lloret, el dia de Santa Cristina.