El submarinistes de Cala d'Aiguafreda reconeixen que cal regular l'activitat

L'Ajuntament de Begur es reunirà dilluns amb empreses del sector

Els banyistes i submarinistes que van a la Cala d'Aiguafreda de Begur (Baix Empordà) reconeixen que cal regular les immersions com proposa l'Ajuntament. Tot i que asseguren que "no hi ha cap problema" amb els bussejadors, els banyistes reconeixen que en ocasions – especialment els caps de setmana – hi ha molta activitat.

Bona part d'ells són persones que fan el que s'anomena "bateig" amb empreses que en moltes casos no són de Begur.

El consistori es reunirà el proper dilluns amb empreses del sector per començar a treballar en l'elaboració d'una nova normativa, que reguli l'activitat com ja passa d'altres localitats costaneres. "Si ens reunim amb ells és perquè estem molt contents que vinguin a fer l'activitat en aquesta cala, que a més és idònia, però creiem que s'ha de regular", ha assenyalat el regidor de Platges de l'Ajuntament de Begur, Eugeni Pibernat.

La proposta de l'Ajuntament de Begur de regular l'accés els submarinistes que volen explorar el fons marí de la Cala d'Aiguafreda ha estat ben rebuda pels banyistes, però també pels bussejadors. L'Ivan Contreras n'és un i reconeix que hi ha moments que "és una bogeria" el nombre de persones que practiquen el submarinisme en aquesta cala, un fet que "xoca" amb l'accessibilitat dels banyistes que es troben que en moltes ocasions no poden passar per la presència dels bussejadors.

El problema és que deixen els estris com ampolles d'aire, vestits de neoprè, les olleres o les aletes a la zona de pas, que també fan servir els banyistes. A més, en molts casos es tracta de clients d'empreses de fora de Begur que tampoc disposen d'una embarcació per transportar-los a una zona allunyada de les boies.

"El que haurien de fer és carregar els estris i fer les pràctiques del bateig en un altre lloc, i deixar lliure aquesta zona pels banyistes", assenyala l'Arnau, que és cambrer d'un bar de la cala.

La realitat, però, és que molts amants de la cala no es tenen "cap problema" amb els submarinistes, però sí que reconeixen que en ocasions "és excessiu" el nombre de persones que s'acosten a practicar-lo. "Estic d'acord en què es reguli, crec que és una forma de millorar la convivència", assenyala en Michael que és banyista.

El col•lectiu afectat per la regulació també li sembla bona idea la proposta del consistori. Contreras és bussejador tècnic i fa anys que s'acosta a Aiguafreda per practicar la que és la seva gran afició. Ell com els seus companys reconeix que en ocasions és "una bogeria" i diu que veu bé que es reguli per evitar que s'acabi prohibint la pràctica.

Dilluns comencen les reunions

Des de l'Ajuntament descarten del tot prohibir el submarinisme a la zona. De fet, consideren que la Cala d'Aiguafreda és "idònia" per practicar-lo, però reconeixen que en els darrers temps ha sorgit aquest "petit conflicte". "No volem fer res més que veure com s'ha fet en altres localitats i veure com es pot implementar aquí", assenyala el regidor de Platges, Eugeni Pibernat.

Un dels aspectes que més interessa regular és l'ús dels equipaments com les dutxes. Pibernat considera que la reclamacions dels banyistes són "del més normal". "Només volen que els vestits de neoprè no es netegin a les dutxes per banyistes, que no hi hagi ampolles d'aire comprimit per allà terra i al sol o que es pugui accedir amb normalitat a la zona de bany", ha conclòs.