El Registre Civil de Girona tanca abans per la forta calor que pateixen els treballadors

Els funcionaris es queixen de la "falta de solucions"

Les altes temperatures que fa a Girona els darrers dies afecta també la Justícia. L'oficina del Registre Civil de Girona s'ha vist obligada a retallar a només tres hores l'atenció al públic, que fins ara era de cinc. El motiu és que els únics elements de refrigeració que tenen són dos sistemes d'aire condicionat portàtils i alguns ventiladors que permeten suportar les altes temperatures als funcionaris que hi treballen. Uns funcionaris que han decidit protestar per haver de fer la seva feina en situacions "extremes".

El problema és que la resposta de les administracions no satisfà els treballadors públics que reclamen "mesures efectives" per poder treballar amb "dignitat". De fet, a banda de la reducció horària no descarten haver de suspendre algun judici si les temperatures continuen per sobre de 27 graus, un fet que, asseguren, passa de manera reiterada.

La responsable del Registre Civil a Girona, Loreto Campuzano, lamenta la situació i reconeix que suposa un perjudici per al ciutadà. Campuzano recorda que ells són treballadors públics i que suspendre la seva funció jurisdiccional, sigui amb la reducció d'horari o amb la cancel·lació de judicis és una "situació límit".

"No tingui cap dubte que si hem arribat a aquest punt és per una qüestió límit que ens ha dut a prendre aquesta mesura", ha reblat Campuzano, que també ha criticat la "falta de coordinació" entre administracions, ja que en aquest aspecte, la Generalitat ha donat unes indicacions als seus treballadors i l'Estat n'ha donat unes altres.

La responsable del Registre Civil ha explicat que els usuaris "potser no ho noten tant" perquè a l'entrada de l'edifici sí que hi ha aire condicionat, però quan s'acumula molta gent a la sala l'aire es torna "molt viciat". "Li puc assegurar que les visites de ciutadans en època d'estiu com aquesta és molt notable", assenyala Campuzano.

Esperen la visita d'un inspector

Una de les mesures des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s'han proposat és la visita d'un inspector, per tal que comprovi la situació en la que treballen els funcionaris. Campuzano explica que esperen la visita, tot i que no hi ha data fixada encara.

Problemes a les comissaries

El problema de la calor també s'ha traslladat a l'àmbit policial. En concret, algunes de les comissaries de les comarques de Girona han denunciat a través del sindicat SAP-FEPOL que en diverses dependències policials se superen de llarg els 27 graus que marca la llei. Entre les gironines hi ha les de l'Escala, Roses o Olot.

El sindicat lamenta que aquesta qüestió es denuncia "cada estiu" al Comitè de Seguretat i Salut Laboral del Departament d'Interior però que no s'aconsegueixen solucions, i per això demana a la Inspecció de Treball que actuï "de manera immediata" per garantir "les condicions mínimes de treball".