La llegendària música de Django Reinhardt arriba a Platja d'Aro

El compositor gitano serà recordat a les Nits de Jazz

La història del Jazz ha deixat personatges famosos per la seva música i habilitat a l'hora d'interpretar. Tanmateix, hi han altres que destaquen no només per la seva habilitat davant les partitures, sinó també per tenir una vida "de cine".

Aquest és el cas de Django Reinhardt (1910, Liberchies, Bèlgica), que va aprendre a tocar dues vegades. La primera vegada va ser quan encara no tenia dotze anys i ja remenava les cordes del banjo com un expert. Si els nens diuen que venen amb un pa sota el braç, Django va venir amb un instrument. Malauradament la seva habilitat es va veure truncada quan als 18 anys fou víctima d'un incendi en la caravana on dormia. El resultat van ser cremades de gravetat en tot el seu cos que principalment van afectar una cama i la mà esquerra.

La recuperació fou dura i lenta, obligant-lo a abandonar el banjo i passar-se a la guitarra, que li permetia marcar millor els acords amb la seva mà, ara ja atrofiada per l'accident. No només això, desafiant totes les prediccions dels metges, va aconseguir tornar a dominar un instrument musical i arrencar els millors puntejats que es recorden en la història del jazz.

Aquesta, és una història que fins i tot va inspirar a Woody Allen, que el 1999 va escriure i dirigir Acordes y Desacuerdos (Sweet and Lowdown) on Reinhardt n'era el protagonista. També s'ha utilitzat de manera indirecta en altres llargmetratges, com Chocolat amb Juliette Binoche i on Johnny Depp interpreta un gitano i toca "Minor Swing", un dels grans himnes de Django. La seva música, eterna i encasellada dins la categoria de jazz gitano, ressona encara avui de la mà de The Django Orchestra, un projecte liderat per Albert Bello i composat per 26 músics acompanyats per Oriol Saña al violí i sota la direcció de Sergi Vergés, que remouen el repertori de Django en un espectacle frenètic, virtuós i acurat, amb un ventall de ritmes que recorden les big bands del swing més explosiu.

Aquests, actuaran el proper 16 d'agost a la Platja Gran de Platja d'Aro (Baix Empordà) a les onze de la nit en un concert gratuït que s'engloba dins el festival Nits de Jazz i que enguany arriba a la 22ena edició.

El Festival

Les Nits de Jazz compten amb deu concerts gratuïts que tenen com a escenari principal la Platja Gran de Platja d’Aro (Cavall Bernat), cada divendres del 5 de juliol al 30 d’agost (onze de la nit), amb un servei de 1.500 cadires a disposició dels espectadors. Prèviament, divendres 28 de juny (20.30 h) hi ha programada una primera actuació als jardins de la Masia Bas de Platja d’Aro. S’hi esperen, globalment, els 20.000 espectadors d’edicions anteriors, xifra que consolida el cicle com una de les propostes més fresques, dinàmiques, de qualitat i amb èxit de públic a l’estiu de la Costa Brava. Enguany destaquen les actuacions de Carola Ortiz Quartet, Monique Makon & Original Jazz Orquestra, The Sey Sisters o Barcelona Big Blues Band & Lluís Coloma.

Organitzat per l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, amb el suport institucional de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, presenta una proposta eclèctica que aposta per les principals formacions del panorama del jazz català, però també a artistes internacionals; i alhora, partir del jazz s’apropa també als estils musicals que el complementen: gospel, swing, soul, blues o musicals, entre d’altres. Després de més dues dècades de programació ininterrompuda -es va iniciar de manera modesta amb dues actuacions l’estiu de 1998- acredita prop de 150 concerts amb la presència de grans noms nacionals i internacionals: Sant Andreu Jazz Band, Big Mama, Ignasi Terraza, Monica Green BCN Jazz Orquestra, Divinas, Big Band Jazz Maresme o Llibert Fortuny, Myriam Swanson, entre molts altres.

Tot i el seu creixement i consolidació, el festival no ha perdut el seus trets d’identitat, ans al contrari, els ha consolidat i potenciat. Ha esdevingut una proposta gratuïta -oberts a tots els públics- en un espai molt concret -a la fresca de la Platja Gran, arran de mar-, que aposta per artistes i formacions del jazz país i d’arreu, i obert als estils musicals que fan frontera amb el jazz, generant un públic heterogeni, agraït i fidel.

El Festival Nits de Jazz 2019 forma part de la cinquena edició d’Estereofònics, la marca que aplega, des de l’any 2015, tots els festivals, actuacions i espectacles musicals d’estiu al municipi, i que enguany ofereix un global de 82 concerts en 113 dies, de l’1 de juny al 21 de setembre de 2019, majoritàriament gratuïts, a l’aire lliure i de múltiples gèneres: del jazz a la música de cambra, tot passant pel surf o el rock’n’roll. Tota la informació d’aquest Festival de festivals es recull en l’edició de 16.000 exemplars de l’agenda musical que cronològicament relaciona tota l’oferta de concerts, i també en diversos llocs web específics d’alguns dels festivals i també en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) al portal general.

Configuren Estereofònics 2019: Concerts Inaugurals (dissabte 1 de juny), 2n Festival Propers (diumenges 2, 9, 16 i 30 de juny), 6è Xalaro · Mostra d’Espectacles Familiars (21, 22 i 23 de juny), 22è Festival Nits de Jazz a Platja d’Aro (divendres del 28 juny al 30 d’agost), 7è Desemboca Rock’n’Roll Festival (6 i 7 de juliol), Cicle de sardanes i havaneres (del 6 de juliol al 6 de setembre), Festa Major de S’Agaró (15 i 16 de juliol), 22è Festival Internacional de Música de S’Agaró (del 20 de juliol al 21 de setembre), 16è Festival de Guitarra Girona Costa Brava (27 de juliol, 10 i 17d’agost), Festa Major de Platja d’Aro (del 14 al 18 d’agost), Festa Major de Castell d’Aro (del 6 al 10 de setembre) i 8è FestiSurf Costa Brava (dissabte 21 de setembre).