La indústria és el sector més dinàmic a la Garrotxa

Registra un increment de l'ocupació del 5,6% respecte el 2017

L'economia garrotxina continua anant a bon ritme segons les dades recollides en l'Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa (abans anomenat Observatori Econòmic, Social i Mediambiental). Destaca que el PIB de la comarca ha crescut un 3,3% fins arribar als 1.717,3 milions d'euros (MEUR) durant el 2017 (la darrera dada de què disposen a l'estudi).
En el període 2013-2017, és la segona comarca de Catalunya on més creix el PIB amb un augment del 21%. Aquest dijous s'ha presentat la sisena edició de l'estudi que s'ha elaborat amb les dades recollides del 2018. Un altre aspecte positiu és el creixement d'un 4,1% de l'ocupació respecte el 2017, superant així el conjunt de Catalunya que va ser d'un 3,6%. Per sectors, la indústria és "la més dinàmica" amb un creixement de l'ocupació del 5,6%.
 
En la presentació d'aquest dijous s'ha explicat el canvi de nom de l'estudi que passarà a dir-se Observatori Econòmic, Social i Mediambiental amb la voluntat d'anar adaptant de forma progressiva diferents indicadors als Objectuis de Desenvolupament Sostenible fixats en l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

L’objectiu de l’Observatori és que, a través de dades objectives i informes sectorials de múltiples agents de la comarca, es pugui realitzar un "anàlisi exhaustiu de la realitat de la Garrotxa en els tres eixos del desenvolupament sostenible: el social, l’econòmic i el mediambiental". En ell, hi treballen més de vint entitats comarcals, tant públiques com privades, sota la codirecció de DinàmiG - Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa - SIGMA; el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa - CASG i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

En aquesta nova edició, la sisena, s'han incorporat a la coordinació l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord Oriental de Catalunya - ADRINOC i la cooperativa Resilience Earth.

Creix el PIB i l'ocupació

En aquest nou estudi s'incorporen de nou les dades de l’estudi de l’Associació d’Empresaris ADEPG sobre la competitivitat de les comarques catalanes que situa la Garrotxa a la posició 16, sobre el total de les 42 comarques catalanes.

També destaca el creixement del PIB, que durant el 2017 ha augmentat un 3,3% respecte l'any anterior fins arribar als 1.717,3 milions d'euros (MEUR). En el període 2013-2017, és la segona comarca de Catalunya on més creix el PIB amb un augment del 21%. Una altra dada positiva és el creixement d'un 4,1% de l'ocupació respecte el 2017 que se situa al 69,5%, superant així el conjunt de Catalunya que va augmentar un 3,6% i es troba al 65,7%. Per sectors, la indústria és "la més dinàmica" amb un creixement de l'ocupació del 5,6%. Aquest sector dona feina a un total de 9.123 treballadors. Això es deu, en bona part, al "bon comportament" de la indústria agroalimentària.

En paral·lel, el sector serveis també registra un ritme positiu i ocupa a 13.228 persones. Per contra, el comerç ha estat el subsector menys dinàmic, amb un increment de l’ocupació de l’1,1%.

En l’àmbit social, cal destacar la incorporació d’indicadors com ara la perspectiva de gènere en l’alumnat inscrit a les modalitats de batxillerat (61% dones i 39% homes), els cicles formatius (43% dones i 57% homes) i estudis universitaris (59% dones i 41% homes); nous indicadors en l’atenció a les necessitats de relació dins l’àmbit comunitari com és el servei d’atenció integral LGTBI (es van atendre 64 persones) o dades sobre el Grup d'Atenció a la Víctima. En aquest últim àmbit, es comptabilitzen 673 trucades de seguiment i 85 expedients oberts de noves víctimes. Pel que fa a la diversitat lingüística de la població de la comarca, cal destacar que les cinc llengües més parlades a la Garrotxa a banda del català i el castellà, són el panjabi, el xinès mandarí, l’àrab, el soninké i el romanès.
 
En l'àmbit ambiental, també s'han inclòs nous indicadors com el nombre de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, els resultats de l’anàlisi de la qualitat de l’aigua de les fonts naturals d’Olot i els indicadors del nivell de reciclatge de residus a la comarca, que se situa en el 47%.