El Consell Comarcal de la Selva edita un resum de les actuacions del mandat 2015-2019

S’hi recullen les dades més significatives de tots els serveis que es presten

El Consell Comarcal de la Selva ha editat un resum de les actuacions més destacades dels darrers quatre anys coincidint amb la finalització del mandat. Aquesta publicació és una eina molt visual que recull la feina que s’ha fet de forma molt resumida i destacant les dades més significatives de tots els serveis que es presten des de l’ens selvatà a ajuntaments i ciutadans de la comarca. Així mateix, cal destacar l’ampliació dels serveis que es prestaven i la posada en marxa de nous projectes.

En aquesta publicació, elaborada des del servei de Comunicació del Consell Comarcal de la Selva, s’ha utilitzat una tipografia geomètrica rodona, de colors suaus però alegres i una estructura clara de contingut.

Lideratge a Catalunya

En el resum d’activitats hi figura l’evolució que ha tingut el pressupost de l’ens selvatà en els darrers quatre anys, que ha passat de 25.460.205,80 € l’any 2015 a 43.581.555,48 € el 2019 i ha assolit el lideratge a Catalunya, tant en serveis com en pressupost.

El president del Consell Comarcal de la Selva en funcions, Salvador Balliu, ha destacat la gran tasca que s’ha fet en els darrers quatre anys a l’ens selvatà i ha assenyalat que això ha estat gràcies, en molt bona part, a la feina que fa tot l’equip humà que hi treballa. I és que, segons ha assegurat Balliu, en tots els departaments: Territori i Sostenibilitat, Serveis a la Ciutadania, Atenció a les Persones, Promoció del Territori i Gestió Tributària i Cadastral s’han ampliat el nombre de serveis que es prestaven l’any 2015 i, en alguns casos, se n’ha posat en funcionament de nous com és el cas de la creació i implantació del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, amb la gestió el primer any de 10 delegacions de competències i 4.400 parcel·les interiors i la implantació del servei d’inspecció i sanció en matèria de residus.

En aquest darrer mandat també s’han incrementat els recursos adreçats a fomentar la creació d’ocupació a la nostra comarca i és que durant aquests darrers quatre anys s’han contractat 613 persones a través dels programes del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. El Centre Eix de Negoci s’ha consolidat com un referent en l’àmbit de les comarques gironines a l’hora de potenciar la creació i la consolidació d’empreses. Durant aquest mandat s’han assessorat un total de 1.187 emprenedors i s’han creat un total de 288 empreses, cosa que ha representat la creació de 375 nous llocs de treball.

Des de l’ens selvatà una altra de les prioritats ha estat millorar la qualitat de vida de les persones de la comarca. Tant és així que durant aquest mandat s’han atorgat un total de 1.200 ajuts d’urgència social, 780 ajuts de pobresa energètica, s’han donat un total de 55.000 hores anuals d’atenció domiciliària i s’han obert 1.700 expedients nous anualment, entre molts altres. També s’ha creat un punt SAI LGTBI, una nova línia d’ajuts al transport adaptat, s’ha donat un impuls del servei d’intermediació socioeducativa, entre molts altres serveis. En aquesta línia i tenint molt present que des del Consell es considera que accedir a un habitatge és una prioritat per a tota la població i és una de les principals necessitats, juntament amb l’eix laboral, a les quals s’enfronta la ciutadania. Des de l’Oficina s’han atès un total de 7.049 consultes, s’han atorgat un total de 1.957 ajuts al lloguer, s’han gestionat 300 expedients de serveis d’intermediació en l’àmbit de l’habitatge i s’han atorgat 50 ajuts d’especial urgència, entre altres.

L’Oficina de Consum ha assessorat un total de 4.330 usuaris, ha realitzat un total de 1.488 mediacions, ha tramitat un total de 90 expedients informatius a inspecció, entre d’altres dels molts serveis que s’ofereixen.

Durant aquests anys s’ha duplicat el nombre d’ajuts de menjador escolar (s’ha passat de 1368 alumnes beneficiaris de la beca menjador el curs 2013-14 als gairebé 3000 que en gaudeixen actualment), passant d’uns imports de poc més de 700.00 euros als més de 1.600.000 euros actuals.

Potencial turístic i cultural

Sens dubte l’heterogeneïtat de la comarca de la Selva és evident i és que el contrast entre els pobles de la costa i l’interior comporta que des de l’ens selvatà el turisme hagi estat una prioritat. Des del Consell s’han impulsat projectes com la Ruta de la Tourdera, conjuntament amb d’altres ens; el Localitza, el del Vescomtat de Cabrera o el projecte SelvaCultura, entre altres. El darrer projecte que ha impulsat l’ens són els Camins de Sant Jaume. L’eix principal d’aquest projecte és el desenvolupament d’actuacions que serveixin per potenciar el patrimoni històric, natural i cultural de la comarca amb l’objectiu de diversificar i desestacionalitzar el turisme de la comarca. El projecte es desenvoluparà entre els anys 2019 i 2021 amb una inversió prevista d’1,9 milions d’euros i compta amb el suport d’una quinzena de municipis.

El president en funcions del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha assegurat que el balanç de la feina feta per l’equip de govern (CiU- Independents de la Selva i PSC) d’aquests quatre anys de feina és molt positiu. Finalment ha destacat que entre aquests nous projectes per al pròxim mandat destaca la conversió de l’empresa de gestió de residus NORA en una entitat totalment pública per a la millora del servei als ajuntaments de la comarca de la Selva.