Julieta Venegas, Miguel Poveda, Manel i Mishima, al Festival Sons del Món de Vilabertran i Roses

Als concerts s'hi suma la visita al monestir i la ciutadella, sopar i una copa de vi expressament triada per a cada artista

El Festival Sons del Món va néixer al 2006 a Vilabertran per completar el festival de música clàssica de la localitat, la Shubertiada, que també es fa al conjunt monàstic. L'any passat, el festival va agafar una altra volada quan la Ciutadella de Roses es fa afegir als espais del festival que ampliava així la seva àrea d'influència. La cita va atraure més de 4.000 persones.

Amb un dels pressupostos més humils en el panorama de festivals d'estiu de la Costa Brava (80.000 euros), Sons del Món combina patrimoni, música, gastronomia i vi de l'Empordà. El festival ofereix l'opció als qui assisteixen a algun dels concerts de Roses o Vilabertran arribar unes hores abans per passejar, de manera gratuïta, per la Ciutadella o el Conjunt Monàstic en cadascun dels casos i també poder gaudir d'un sopar especial. A Vilabertran l'oferta gastronòmica s'ofereix a l'Hort del Prior i els restaurants seleccionats són Amiel Molins i Mas Concas que ofereixen, per 15 euros, sopar al mateix hort, datat del segle XII.

A Roses, l'any passat s'oferia el sopar a la mateixa Ciutadella però, segons ha explicat el director del festival, Xavier Pascual, aquest any s'ha canviat la fórmula i deu restaurants de la ciutat ofereixen, exclusivament per als assistents al concert i prèvia reserva, un menú de peix a 20 euros.

A l'oferta gastronòmica s'hi suma també el component del maridatge a través del que el festival ha anomenat Vi&Music. El prestigiós sommelier empordanès Roger Viusà (sommelier durant sis anys del restaurant de l'hotel Omm de Barcelona, amb Cuina del Celler de Can Roca) ha escollit per a cada concert un vi que, segons ha explicat, va d'acord al tipus de música: per a l'actuació de Julieta Venegas un vi blanc amb tocs afruitats, per a Tomeu Penya un vi negre "profund" o un vi "que mira el mar" per a Manel, per exemple. Tots els vins són de la DO de l'Empordà amb la voluntat del festival de promocionar els productes de la zona i es podrà degustar abans i durant el concert.

Una programació "ambiciosa"

La primera cita del festival és del divendres 1 de juliol en un concert poc habitual que unirà en una mateixa nit un dels grups més populars del panorama indie català, Mishima, i el cantant d'un altre dels grups catalans del moment, Love of Lesbian, Santi Balmes, que en aquesta cas vindrà en solitari acompanyat, en format acústic, de la seva guitarra. El director del festival, Xavier Pascual, ha destacat que aquest concert serà una de les "poques oportunitats" de veure Santi Balmes en solitari. El concert es farà a Vilabertran.

El segon concert, també al conjunt monàstic, serà de l'incombustible Tomeu Penya, que repassarà en format acústic els seus èxits (9 de juliol). Ja a l'escenari de la Ciutadella, el dissabte 16 de maig els Manel actuaran amb totes les entrades exhaurides (1.700 localitats). El divendres 22 de maig, en un concert sense cadires, la mexicana Julieta Venegas farà la seva única actuació a Catalunya després de passar pel festival de Benicàssim. El festival es tanca el 29 de juliol amb l'actuació del cantaor català Miguel Poveda, recentment Premi Nacional de Cultura que farà un concert antològic.