Jugar amb els nens, bàsic per al seu desenvolupament

Té efectes directes i indirectes sobre l'estructura i funcionament del cervell

El joc és tan important pel desenvolupament dels infants, que ha estat reconegut per l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, com un dret de cada nen.
Aquest dret de naixement, sovint es veu truncat per pràctiques d'explotació i treball infantil, violència de guerres i recursos limitats en nens que viuen en la pobresa. Tanmateix, fins i tot els nens que tenen la sort de tenir abundants recursos disponibles i que viuen en pau relativa, a vegades tampoc reben els beneficis del joc. Molts d'aquests nens s'estan criant amb un estil de vida cada cop més estressant que pot limitar els beneficis protectors que obtindrien amb el joc infantil. 
 
S'ha demostrat que el joc té efectes directes i indirectes sobre l'estructura i el funcionament del cervell. El joc provoca canvis a nivell molecular (epigenètic), cel·lular (connectivitat neuronal) i conductual (habilitats de funcionament socioemocional i executiu) que promouen l'aprenentatge i el comportament adaptatiu i / o pro social.
 
El joc permet als infants utilitzar la seva creativitat mentre desenvolupen la seva imaginació, destresa, força física, capacitat cognitiva i emocional. És a través del joc que els nens d'una edat primerenca interactuen entre ells i amb el món que els envolta. Jugar permet als nens crear i explorar un món que encara no dominen. L'aprenentatge primerenc i el joc són fonamentalment activitats socials i afavoreixen el desenvolupament del llenguatge i el pensament. També els permet desenvolupar habilitats socials i emocionals, i s'ha demostrat que els nens que juguen amb joguines, actuen com a científics i aprenen buscant i escoltant el que els envolta.

Activitats infantils a la Costa Brava

Per sisè any consecutiu Platja d'Aro (Baix Empordà) ofereix el Festival Xalaro, que tindrà lloc el cap de setmana del 21, 22 i 23 de juny. Aquest és un certamen dedicat al públic familiar, enguany amb un programa artístic de 16 espectacles de música, circ, màgia, acrobàcia, clown, dansa i instal·lacions interactives, una gimcana per a tots els públics i un gran cloenda coincidint amb el Gran Castell de Focs Artificials la nit de Sant Joan, des de la zona de Cavall Bernat de la Platja Gran.

Com a trets característics es manté la gratuïtat de les actuacions i dels espais participatius, i es consolida el Passeig Marítim i la Plaça Major com a espais escènics dels espectacles, concentrats en la franja horària de tarda-vespre. La única excepció és l’espectacle de dansa Món maRTioska de Marta Casals, que per necessitats logístiques és l’únic que es fa en un espai interior -la Sala d’Actes de l’Ajuntament-, i que alhora és l’únic en horari de matí (diumenge 23 de juny 10.30 h) i també l’únic de pagament (2 euros/infant, aforament limitat).

El festival manté l’ambició en la programació amb 16 propostes de 15 companyies i artistes, entre els que destaquen Obeses, Peyu, Reggae per Xics, Cie Okidok, The Beatbix Collective o Xiula. El Festival Xalaro és una iniciativa de la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro per consolidar l’acreditació del municipi com a Destinació Familiar. Per segon any consecutiu la programació s’amplia també a divendres tarda. Durant tres dies els espectacles combinen diverses tècniques i es reparteixen en cinc espais escènics del Passeig Marítim de Platja d’Aro, que prenen el nom d’elements marins: Cavallet de Mar, Cranc, Pop, Estrella i Peixet; i com a complement la Plaça Major de la vila -Medusa- situada a tan sols 50 metres de la façana costanera.

També es pot gaudir durant els tres dies de la gimcana 'On és en Xalarí?' Una proposta que porta el nom de la mascota del turisme familiar del municipi: amb l’ajuda d’un plànol cal buscar-lo dibuixat en una dotzena de petites plaques instal·lades en els punts més emblemàtics de Platja d’Aro. En cadascuna hi ha un codi numèric que cal anotar en el mateix planell i, un cop completades totes, cal lliurar-lo a l’Oficina de Turisme on es rebrà un regal commemoratiu. Amb el pas de les successives edicions, el Festival Xalaro ha anat modulant espais, programació i horaris a la recerca de la comoditat del públic assistent i la millora global d’una programació que en cinc edicions ha acollit les actuacions, entre d’altres de Pep Bou, Els Amics de les Arts, Macedònia, Sant Andreu Jazz Band, Brodas Bros, The Gramophone Allstars Big Band, Pep Plaza, Heavy per Xics, Pepa Plana i Toti Toronell, Lax’n’Busto, Cia. Ytuquepintas, Dàmaris Gelabert, Cia. La Tal, The Risas, Orchestra Fireluche, Cia. La Tal, o la Cia. Centre de Titelles de Lleida, Gossos, The Hanfris Quartet, Guillem Albà i La Marabunta, La Tresca i la Verdesca o Cia. La Bleda.