Els partits oficialitzen el pacte a Figueres sense l'aval de la direcció d'ERC

Les formacions diuen que l'acord busca un "canvi i una transformació" a la ciutat

ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres han oficialitzat aquest matí el pacte a quatre bandes que desbanca Junts per Figueres, la força més votada, de l'alcaldia.

L'acord convertirà en alcaldessa la cap de llista d'Esquerra, Agnès Lladó, i en vicealcalde el socialista, Pere Casellas. Durant la roda de premsa, però, Lladó ha admès que la direcció nacional del seu partit no avala el pacte amb el PSC. "Nosaltres considerem que Figueres té uns objectius molt concrets i una situació d'emergència que cal resoldre", ha dit.

Malgrat això, ha afirmat que els partits tindran llibertat de vot i que les seves conviccions independentistes es mantenen. Tots els caps de llista han admès, també, que tenen sensibilitats "diferents" però que se senten legitimats i que han estat capaços de "sumar" i "construir un acord programàtic" per tirar endavant la ciutat. Casellas, per la seva banda, ha dit que el partit li ha donat autonomia i que confien plenament amb la cap de llista d'ERC per mantenir l'acord tot el mandat.

La cap de llista d'ERC, Agnès Lladó, que es convertirà en alcaldessa durant tot el mandat, ha assegurat que "després de molts anàlisis" dels resultats del 26-M, tots van coincidir que la ciutadania havia votat per un "canvi". "Aquest és un acord republicà, de progrés i de transformació que potenciarà i impulsarà les polítiques que Figueres necessita", ha dit Lladó.

En aquest sentit, ha insistit que la ciutat està immersa en una situació "complicada". "Hi ha un 47,5% de gent en risc d'exclusió social, un 15,5% d'atur i un 17% d'abandonament escolar", ha afegit. "Creiem que amb aquestes xifres, Figueres ha de començar a fer polítiques socials i per això ens hem posat d'acord: per sumar i construir", ha remarcat.

Lladó també ha dit que "l'objectiu és Figueres amb totes les lletres, sense oblidar que evidentment el país viu una situació excepcional que no podem normalitzar". "Em defineixo com una feminista i independentista", ha insistit.

Esquerra no ho veu "amb bons ulls"

Una situació que, ha admès, topa amb un pacte amb els socialistes que van donar suport al 155. En aquest sentit i ha preguntes dels periodistes, ha reconegut que la direcció nacional del partit no avala l'acord i que no el veu amb "bons ulls". Malgrat això, ha dit, "considerem que Figueres té uns objectius molt concrets i una situació d'emergència social". En aquest sentit, ha afegit que "si el país ha d'esdevenir una república, ho ha de fer amb una municipis lliures i sobirans on els veïns tinguin les necessitats cobertes".

Lladó també ha insistit que un 87% dels assistents a l'assemblea local va donar llum verd al pacte i que tots els partits tindran llibertat de vot en les qüestions nacionals. "La majoria independentista al ple hi és", ha dit. D'altra banda, ha afirmat Esquerra "juga net" i que no entrarà en contrapartides que puguin afectar pactes a d'altres organismes com ara la Diputació.

Un pas "difícil"

Per la seva banda, el cap de llista del PSC, Pere Casellas, ha dit que el partit li ha donat total autonomia per fer el pacte i que el que busquen és el millor per a la ciutat. Sobre un acord amb ERC i no amb Junts per Figueres, Casellas ha afirmat que tenen plena confiança amb Lladó, que "ha fet aquest pas que és difícil". "No puc dir el mateix de Junts per Catalunya, perquè ja sabeu el que ha passat altres vegades", ha dit en relació a la seva expulsió del govern amb l'antiga CiU i el PDeCAT en dues ocasions.

"Contradiccions" i "responsabilitat"

D'altra banda, el candidat de Guanyem Figueres, José Castellón, ha dit que per al seu partit "governar és la única opció per transformar la ciutat". "No amaguem les contradiccions que suposa un pacte d'aquestes característiques però les assumim amb la fermesa necessària", ha afirmat.

El cap de llista de Canviem, Xavier Amiel, ha dit que han reflexionat "molt" sobre aquest pas i que en campanya ja van anunciar que tenien "les mans lliures " per fer acords amb qui convingués". "Hem pres la decisió amb la màxima responsabilitat", ha remarcat.

L'acord que s'ha formalitzat avui inclou l'alcaldia per ERC i la vicealcaldia per a Pere Casellas. Els altres dos partits tindran delegacions importants però que es definiran en els propers dies. A més, han dit que estaran oberts al diàleg i que buscaran acords amb la resta de grups de l'oposició.

  • La futura alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, reconeix que el partit no avala el pacte
  • El pacte està completament legitimat segons Lladó
  • Casellas diu que un pacte amb JxCAT podria trencar-se fruit de la sentència del procés