Junts per Llançà acorda pactar amb el PSC i priva ERC de l'alcaldia

Esquerra va guanyar les eleccions i els va proposar un acord

ERC va guanyar les eleccions de Llançà però no governarà. L'assemblea de Junts per Llançà, segona força amb tres regidors, ha donat llum verd a un pacte amb el PSC, que va treure els mateixos representants. Els militants tenien sobre la taula les dues opcions (la primera amb ERC per fer Cusí alcalde i la segona amb el PSC) i el 99% dels assistents han votat a favor d'un govern amb alcaldia compartida amb els socialistes. L'1% restant, s'ha abstingut. ERC perd així tota possibilitat d'accedir a l'alcaldia i s'haurà de quedar a l'oposició.

Els republicans van oferir a Núria Escarpanter formar govern però, segons la cap de llista de Junts per Llançà, la proposta tenia dues llistes vermelles: l'alcaldia era "per a Esquerra els quatre anys" i hi havia d'entrar APL. Els socialistes, en canvi, es van avenir a partir-se el mandat, tot i que en els propers dies concretaran qui l'assumeix primer.

El pacte amb el PSC no és nou. Després de les eleccions de 2015, ERC (tres regidors), PSC (dos regidors) i APL (un regidor) van formar govern però Esquerra va acabar expulsant els socialistes després que aquests no els donessin suport per aprovar els pressupostos.

El llavors alcalde i cap de llista d'ERC, Guillem Cusí, es va sotmetre a una qüestió de confiança, que va perdre. I el PSC i el PDeCAT van presentar una moció de censura. Ambdós partits van rubricar el pacte poc després. L'acord establia que Vila assumiria l'alcaldia durant 15 mesos i que després cediria la vara a Guisset. Però l'acord no es va complir i els exconvergents no van cedir-los l'alcaldia. EL PSC, avalat per la militància, va donar el pacte per trencat però va optar per mantenir-se al govern.

"Comptador a zero"

En aquest sentit, Escarpanter diu que posen el "comptador a zero" perquè el municipi necessita estabilitat política i que no volen repetir situacions com aquesta. Per això, diu, deixaran de banda les qüestions nacionals perquè, insisteix, es tracta d'un govern "municipal". La candidata de Junts per Llançà, a més, insisteix que han posat sobre la taula els programes electorals i que compateixen diversos projectes que volen tirar endavant.